20 September 2020
Home / Uncategorized / Cum au evoluat construcțiile, producția industrială, exporturile și comerțul

Cum au evoluat construcțiile, producția industrială, exporturile și comerțul

Toamna a adus și ceva vești bune. Luna septembrie a fost prima lună din acest an (!) în care lucrările de construcții au depășit nivelul înregistrat în luna corespunzătoare din 2013. Ca medie lunară, volumul de activitate din trimestrul III l-a depășit pe cel din trimestrul II și astfel va avea o influență pozitivă în statistica PIB. În ciuda acestui fapt, scăderea acestui domeniu de activitate pe parcursul anului curent față de 2013 a devenit încă și mai evidentă la sfârșitul trimestrului al treilea, datorită reducerii activității pe perioada verii. Avem așa: În T1 2014 față de T1 2013 lucrările de construcții erau cu 9,4% mai mici. În semestrul 1 față de semestrul 1 din anul trecut scăderea s-a accentuat ajungând la 10,2%. Acum, pe primele 9 luni ale anului comparativ cu perioada similară din anul trecut, construcțiile sunt mai mici cu 10,8%.

Constructii

Aproximativ aceeași evoluție o vedem la producția industrială: Creșterea T1 2014/T1 2013 era, de 10,1%. La sfârșitul primului semestru această creștere era de 9,1%. Acum, dacă comparăm primele 9 luni din 2014 cu primele 9 luni din 2013 creșterea este de doar 7,4%. Ca medie lunară, volumul de activitate din trimestrul III se situează sub cel din trimestrul II și este egal cu cel din primul trimestru, deci va trage un pic în jos PIB pe trim. III.

Despre comerțul cu amănuntul se poate vorbi aproape la fel, am mers din rău în mai rău.

În comerțul exterior remarcăm creșterea exporturilor în trimestrul III, care a depășit dinamica importurilor, inversându-se astfel dinamica înregistrată în prima parte a anului. La sfârșitul celor 9 luni deficitul comercial este doar cu 109 mil. euro mai mare decât cel de anul trecut.

Concluzia? Avem pe de o parte informații bune, pe de altă parte informații negative. Trebuie să ținem cont și de activitatea guvernamentală, care a încheiat primele 9 luni cu excedent bugetar, cheltuielile publice fiind (nominal) ușor mai mici decât cele de anul trecut, reflectând astfel o scădere a PIB. Din aceste date nu rezultă că am putea avea cine știe ce creștere economică pe trimestrul III, să așteptăm ziua de vineri.

 

0 Shares
Share
Tweet
Share