30 May 2020
Home / Ce face statul? / Cum apare statul? Precum ISIL în Irak, cu jihadul împtriva oamenilor simpli

Cum apare statul? Precum ISIL în Irak, cu jihadul împtriva oamenilor simpli

“Războiul dă naștere statelor. Analiza istorică a formării statelor trasează originile acestora în cuceririle teritoriale ale baronilor din Evul Mediu. Perspectiva dominantă este că statele apar atunci când organizațiile militare, baroni și bandiți, distrug rezistența localnicilor și impun un monopol al exercitării violenței cu scopul colectării de impozite și de organizării de războaie… În sprijinul originii criminale a statului, Olson a dezvoltat teoria statului ca “bandit staționar”. Bandiții staționari dețin monopolul violenței și astfel promovează creșterea economică cu scopul de a obține resurse din impozitarea ei, spre deosebire de “bandiții nomazi” care se angajează în exproprieri la întâmplare și descurajează activitatea economică.”

keep calm

Nu strică să amintim din când în când definiția statului. Nu pe cea naiv-mincinoasă a “contractului social” susținută de avangarda intelectuală a unora care vor să căpușeze traiul oamenilor obișnuiți, ci pe cea reală. Am ales întâmplător un citat dintr-o lucrare recentă, care se preocupă să examineze empiric apariția statului în zonele fără stat din Congo. Cel puțin la fel de interesant și instructiv este, cred, ce se întâmplă de ceva vreme în Irak. Acolo, o ceată de bandiți cunoscută sub numele de Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL) are destule șanse să-și pună numele în aplicare.

Diferența dintre bandiții nomazi și cei staționari este că ultimii acționează metodic pentru a-și consolida puterea pe un teritoriu. Și care este cea mai bună metodă de consolidare a puterii politice? Toată lumea știe: opinia publică; dacă opinia publică te sprijină atunci poți să colectezi lejer impozite a.k.a taxe de protecție și poți să te extinzi ca U.E. Așa că băieții acționează sistematic și inteligent. Nu jefuiesc la întâmplare, nu omoară pe orice le stă în cale. De exemplu, nu au luat cu asalt rafinăria din Baiji (la jumătatea distanței dintre Bagdad și Mosul), ci au “protejat” clasa muncitoare, fiindcă și ei au nevoie de bani. Și ghici cui vând petrolul pe care îl produc? Guvernului sirian, bineînțeles, dușmanul de religie (era să zic “de clasă”), fiindcă nimeni nu-i atât de prost încât să prețuiască Islamul mai mult decât tactica formării statului. Pe creștinii din Mosul îi pun să plătească impozite, nu-i mitraliază, pentru că doar barbarii omoară găina care face ouă de aur. Că oferă bunuri publice v-am zis deja, de la justiție până la învățământ + protecție socială pentru nevoiași, acum am aflat că mai colectează și gunoiul. Contra unui impozit, evident.

Deci modelul al-Quaida se pare că a depășit stadiul banditismului nomad și caută să se împlinească într-un stat desăvârșit, precum statele moderne pe care le cunoaștem. Iar trecerea aceasta de la hoția haotică la exploatarea pe baze științifice a proletariatului salarizat, aceasta este chestiunea ce dă bătăi de cap statelor occidentale care au ambiția să pună copyright pe rețeta succesului:

“The more territory they hold, the more they will become self-reliant,” said Peter Neumann, a professor of security studies at King’s College in London. “That is one of the dangers and why they have to be stopped. If they become self-reliant and can start paying people salaries and such, that makes it much harder to dislodge them.”

Aștept să văd continuarea.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share