20 September 2020
Home / Istorie economica / Cum a evoluat ponderea României în PIB mondial în ultimii ani

Cum a evoluat ponderea României în PIB mondial în ultimii ani

INS a publicat astăzi datele semnal privind evoluția PIB pe trimestrul al treilea și cifrele arată una din cele mai consistente creșteri din 2009 încoace. Față de trimestrul precedent s-a înregistrat o creștere de 1,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1%. Pe primele 9 luni ale anului PIB a fost mai mare cu 2,7% față de nivelul înregistrat pe primele 9 luni din 2012. Dacă ne uităm în urmă o evoluție mai bună nu am cunoscut decât în trimestrul III din 2011, când PIB a crescut față de trimestrul anteriuor cu 1,8% și pe perioada ultimului an cu 4,4%.

 Rămâne să vedem cât de definitive vor rămâne aceste estimări preliminarii. Indiferent însă de evoluția pozitivă din acest an, datorată condițiilor meteo (agricultura) și cererii globale (exporturilor), nu cred că este însă cazul să ne trăim cu iluzia că mergem într-o direcție bună. Dacă dăm la o parte acești factori conjuncturali, grație cărora PIB-ul crește în acest an, cu ce rămânem?

 Haideți să ne uităm la PIB un pic altfel, analizând locul României în lume. În graficul de mai jos am arătat cum a evoluat ponderea României în PIB mondial, atât conform datelor publicate de US Department of Agriculture cât și în Global Competitiveness Report. Chiar dacă cifrele sunt diferite, trendul este același: în ultimii ani România a căzut multe trepte pe scara puterii economice a națiunilor lumii. Conform GCR, în anul 2008 România era a 39-a economie a lumii, cu o pondere în PIB mondial de 0,39%, depășind Cehia (0,38%). De atunci încoace am continuat să scădem: anul trecut am ocupat locul 47, cu o pondere în PIB global de 0,33%, fiind depășiți de Cehia (0,35%) care a scăzut și ea dar mai lent decât noi.

Ponderea Romaniei in PIB mondial

Ceea ce trebuie să înțelegem este lucrul următor: atunci când am scăzut, am scăzut mai mult decât alții, factorii responsabili pentru această evoluție fiind atât politica economică din timpul crizei cât și politica „pro-ciclică” dinaintea crizei – care a imprimat o creștere forțată a PIB, similară cumva industrializării forțate de pe vremea comunismului. Ați observat o reformă, o schimbare de politică în ultima vreme? Nici eu. Rețeta noastră de “dezvoltare” este aceeași ca cea de anul trecut, de acum doi ani și de când ne știm și care ne-a adus o creștere medie a veniturilor de 1% pe an, nerelevantă într-o țară în care polarizarea socială a tot crescut. Mergând în această direcție nu vom recupera niciodată decalajul care ne separă de economiile dezvoltate, ba chiar vom termina prin a fi depășiți de alte națiuni care adoptă politici mai realiste.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share