18 September 2020
Home / Articole / Creșterea salariului minim stimulează consumul… pe datorie

Creșterea salariului minim stimulează consumul… pe datorie

Încă un studiu care încearcă să demonstreze că creșterea salariului minim, în ciuda subminării locurilor de muncă pentru cele mai defavorizate categorii sociale, are totuși un oarecare efect net pozitiv. De data aceasta, cea mai amuzantă parte nu este concluzia în sine, ci maniera în care se ajunge la ea. Autorii studiului analizează corelația dintre evoluția salariului minim și consumul pe datorie.

“Pentru a estima răspunsul consumului la o creștere a salariului minim, folosim datele oferite de Consumer Expenditure Survey. În anul care urmează unei creșteri cu 1 dolar a salariului minim, am descoperit că cheltuielile gospodăriilor care includ persoane salarizate cu salariul minim cresc în medie cu aproximativ 700 de dolari pe trimestru… Practic, toată creșterea cheltuielilor este destinată achiziției de bunuri durabile. Concret, cheltuielile pentru cumpărarea de noi automobile cresc cu 500 de dolari pe trimestru, majoritatea lor fiind finanțate prin contractarea de credite…

Figura 2 arată dinamica datoriei gospodăriilor (auto, locuințe și carduri de credit) în 9 trimestre după momentul creșterii salariului minim. Se observă clar cum datoria totală sporește în primul an după creșterea salariului minim pentru familiile al căror venit se situează sub 20 000 dolari (linia albastră), familii care probabil includ persoane salarizate cu salariul minim, dar nu si pentru familiile cu venituri mai mari (linia roșie)… Această tendință este o dovadă clară că, dacă ne referim la consecințele creșterii salariului minim, vorbim de o creștere a consumului finanțat pe datorie.”

Cresterea datoriei dupa cresterea salariului minim

Deci se pare că ridicarea pragului sub care munca devine ilegală are efecte benefice nu doar asupra celor care reușesc să încaseze un salariul mai mare, dar și asupra băncilor. Și, cine-știe, având în vedere tendința ca angajatorii să compenseze creșterea costului salarial cu reducerea altor beneficii acordate angajaților sau prin creșterea prețurilor, s-ar putea ca singurele instituții care ies în câștig fără umbră de îndoială să fie chiar băncile.

26 Shares
Share
Tweet
Share