4 December 2020
Home / Articole / Creșterea alocației pentru copii = eliminarea accizei la carburanți, populiștilor!

Creșterea alocației pentru copii = eliminarea accizei la carburanți, populiștilor!

Cine ar fi crezut… în loc ca opoziția liberală să concureze guvernul la scăderi de taxe, a venit cu surprinzătoarea propunere a creșterii asistenței sociale. Care asistență e un fel de drog pe termen scurt, fiindcă – nu uitați! – cea mai solidă formă de asistență socială este creșterea veniturilor reale ale populației, adică creșterea economică rapidă și sănătoasă. Asta este, în ultima vreme atât guvernul cât și opoziția au gafat grav: guvernul cu impozitarea bacșișului, punându-se în situația penibil-hilară a unui guvern de stânga care lovește fix în cei mai prost remunerați salariați din economie; iar opoziția “de dreapta” cu creșterea cheltuielilor publice.

Care cheltuieli (impactul bugetar al creșterii alocației) aflăm că se cifrează la aproape 2 miliarde lei. De cum am auzit prima dată această cifră, mi s-a părut familiară. Acum mi-am dat și seama unde am mai auzit-o: la Ioana Petrescu, atunci când estima veniturile bugetare obținute prin instituirea supra-accizei de 7 cenți la carburanți. E adevărat că acciza nu a fost pusă de la începutul anului, deci magnitudinea ei fiscală ar fi teoretic ceva mai mare, dar la fel de adevărat este că guvernul nu a colectat cât a estimat, datorită efectului depresiv pe care acciza l-a avut asupra vânzărilor de carburanți. Deci, în practică, dacă vă întrebați de unde sunt bani pentru creșterea alocațiilor copiilor, răspunsul este simplu: din supra-acciza la benzină și motorină! Poftim, erau bani de anularea accizei începând cu 2016, dacă parlamentul și guvernul nu derapau pe pârtia populismului.

Doriți altă comparație? Ce ziceți să ne uităm la suma strânsă de guvern din impozitul pe salarii și pe venit – 24 mld. lei? Este fix de 12 ori mai mare decât impactul bugetar al creșterii alocației, ceea ce înseamnă că toți salariații și toate persoanele care obțin un venit în țara asta trebuie să muncească o lună doar pentru a acoperi (prin impozitul pe venit) costul bugetar al creșterii acestei alocații. În loc să sporească alocația pentru copii, guvernul putea foarte bine să reducă impozitul pe venit de la 16% la 15% și gaura din buget era chiar mai mică.

Sau poftim, taxa pe valoarea adăugată aduce a adus anul trecut la buget circa 50 mld. lei. Ceea ce înseamnă că impactul bugetar al creșterii alocației este fix cât 1 punct procentual din TVA. În loc să crească alocația, guvernul ar fi putut reduce tot TVA: la alimente de la 9% la 8%, iar pentru restul produselor de la 24% la 23%!

Oare acestea nu erau măsuri de natură să încurajeze producția și angajarea forței de muncă, implicit creșterea bunăstării populației, de care să beneficieze întreaga familie și prin care să încurajăm natalitatea? Oh, ba da, dar e greu când Parlamentul e plin de capete pătrate. Poate dacă le desenăm, pricep și ele…

Rata fertilitatii

Rata fertilității (numărul de copii născuți de o femeie) a marcat o creștere importantă la începutul anilor 2000 (când PIB-ul urca și el), de la 1,3 copii în anul 2003 la 1,66 copii în 2009. După care, în contextul crizei, rata fertilității a scăzut până la 1,41 în anul 2013. Din evoluția acestui indicator se vede foarte clar cum creșterea economică oferă nu doar posibilitatea unei mai bune îngrijiri a copiilor existenți, ci îi încurajează pe oameni să își dorească să aibă copii. Invers, criza are un impact negativ asupra ratei fertilității. Și mi-e teamă că vom ajunge iar la criză dacă insistăm cu politici populiste păguboase, de genul celor pe care le-am mai văzut în anii de boom economic… și mi-e teamă că suntem abia la început, până la alegerile din 2016 mai e mult.

Mărturisesc că nu îmi este foarte clar ce urmărește PNL prin această măsură, machiavelic vorbind. Bun, înțeleg că trebuie să-i oferi ceva electoratului ca să te voteze – tocmai aici a fost gafa guvernului Ponta cu impozitarea bacșișului, a lovit zdravăn în electoratul potențial de stânga – dar oare ce electorat dorește PNL să mobilizeze cu creșterea alocației pentru copii?

Să ne amintim, dreapta își găsește susținători mai degrabă în rândul persoanelor cu studii și cu venituri ridicate. Dar, așa cum arată graficul de mai jos, rata fertilității este dublă în rândul femeilor cu studii reduse față de nivelul înregistrat în rândul femeilor cu studii superioare, ceea ce înseamnă că persoanele care au de câștigat de pe urma creșterii alocației pentru copii nu intră neapărat în bazinul electoral al PNL.

Rata fertilitatii in functie de instruire

Mai mult, unei familii cu venituri mari nu-i va păsa prea mult de alocatia pentru copii, cel puțin nu atât de mult pe cât o să-i pese unei familii sărace – care însă, în perspectiva următoarelor alegeri va ține minte că PSD a dublat alocațiile!

Este, pe de altă parte, adevărat că tinerii (implicit familiile cu copii mici) votează mai degrabă cu dreapta decât cu stânga. Am putea spune că, astfel, PNL își hrănește propriul electorat. Dar ținând cont de ansamblul factorilor enumerați (studii, venituri, vârstă), rezultatul final mi se pare foarte neclar. Repet, nici din perspectivă politicianistă, machiavelică, nu văd cum creșterea alocațiilor poate aduce voturi PNL. Sigur, altcineva mai priceput ar trebui să se pronunțe în această speță, sau să dea socoteală.

90 Shares
Share
Tweet
Share