22 September 2020
Home / Despre criza / Coordonaţi-vă mai puţin, că se vede!

Coordonaţi-vă mai puţin, că se vede!

Fiecare paranghelie de genul Gang 20 (ce vreţi, mai nou banda s-a înmulţit) este planificată cu scopul de a întări coordonarea între principalele guverne. Pentru că, vezi Doamne, toate necazurile care cuprind economia mondială apar din cauza eşecului pieţei, eşec ce nu poate fi combătut aşa, cu una cu două, de fiecare ţară în parte, ci în mod concertat. Şi uite aşa învăţăm de la cei mai mari că lucrul în echipă face diferenţa!

Dacă analizăm atent însă cum stă treaba, nici vorbă de lipsă de coordonare. Băieţii aştia de la putere au pus la cale ciclul boom-bust (a cărui ultimă fază o traversăm în prezent) în mod cât se poate de coordonat! După cum se vede din grafic, toate băncile centrale s-au concentrat pe scăderea dobânzilor şi pe credit ieftin în anii premergători crizei, ceea ce dovedeşte, e adevărat, că au spirit de echipă, nu glumă.

coordonare

Şi cum nu pot să mă abţin să nu fac apel la argumente de autoritate, după cum îmi reproşa un profesor de pe vremea când mă pregăteam să-mi susţin doctoratul, mare dreptate avea Ludwig von Mises: ce înţeleg guvernele prin “coordonare” este de fapt acţiune concertată pentru sporirea inflaţiei… adică a impozitării… adică a hoţiei.

0 Shares
Share
Tweet
Share