27 October 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Cooperativa financiară de producție: de ce s-o impozităm când putem s-o lichidăm?

Cooperativa financiară de producție: de ce s-o impozităm când putem s-o lichidăm?

Un socialist gândește socialist chiar și atunci când falimentul socialismului este evident. La ce ne puteam aștepta de la primul ministru în cazul scandalului ASF, decât la o soluție socialistă: impozitarea marilor salarii? Absurdul măsurii propuse este clar din secunda 1: în loc să vină cu o rezolvare chirurgicală (deci serioasă) a problemei unei agenții de stat, primul ministru se gândește cum să îmbolnăvească mai rău sectorul privat. Cred că următoarea comparație este absolut justificată: dacă ai o bubă la degetul mic de la picior, atunci soluția este să tratezi buba, nu să tai piciorul. Dar primul ministru propune exact acest remediu: îndepărtarea problemei de la ASF lovind simultan în sectoarele sănătoase ale economiei, adică în mediul de afaceri privat, acolo unde stabilirea salariului se face exclusiv pe criterii de productivitate a muncii și, mai ales, acolo unde salariul (oricât de mare) este suportat voluntar de proprietarul afacerii.

Bine, nostalgia primului ministru după impozitarea progresivă și, în fond, eternul vis comunist al egalizării retribuțiilor sunt binecunoscute. Nu m-ar mira dacă într-o zi un socialist ar veni și ar decreta că, la modul ideal, toți cetățenii trebuie să aibă aceeași înălțime și că, în consecință, eșecul pieței în a produce indivizi identici trebuie reparat prin introducerea unui impozit pe înălțime: ai 1,85 metri? – plătești mai mult impozit decât cel care are doar 1,75; ai 1,90 în înălțime? – grav, trebuie să plătești dublu. Cine are picioare lungi o duce mai bine în viață, așa că trebuie penalizat(ă). Vorba aceea, cineva trebuie să mențină echilibrul în țara asta, altfel ce se alege de egalitatea de șanse?!

corruption

Revenind la ASF, problema nu se referă la salariile mari în sine – așa cum încearcă insidios să ne manipuleze domnul Ponta – ci la salariile aberante din unele instituții de stat. ASF este o cooperativă politică, adică un mecanism de redistribuție a avuției: s-a înființat prin voința politicienilor și este în subordinea lor. Nu are nici o legătură cu piața și libera concurență, din contră, ASF este un monopol. Salariile pe care și le stabilește ASF sunt suportate din banii cotizanților care altminteri nu au de ales: vrei pensie privată? – cotizezi la ASF; vrei poliță de asigurare la mașină? – cotizezi la ASF ș.a.m.d. Nu există nici o metodă prin care se poate determina productivitatea angajaților ASF, absolut nici una, orice salariu și-ar pune este din pix, fără nici o legătură cu efectele reale ale “muncii” lor. Nici nu mai vorbesc de nepotismul din instituție, despre care PM Ponta nu vorbește, probabil din simpatie cu micile rubedenii proletare care  – din moment ce sunt incapabile să-și câștige pâinea prestând ceva pentru semenii lor – trebuie să aibă și ele acolo un loc de muncă.

Rezolvarea scandalului salarial de la ASF este simplă: desființarea instituției.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share