18 September 2020
Home / Articole / Cooperarea monetară între popoare vecine și prietene

Cooperarea monetară între popoare vecine și prietene

Acoperind o plajă temporală de aproape două decenii, acest grafic demonstrează că principalele state ale lumii nu au cooperat nicicând mai bine decât o fac acum. “Băieții deștepti” de la butoane au produs criza din 2009 – doar toată lumea bună îi impută lui Greenspan creșterea dobânzilor care a provocat colapsul pieței imobiliare și, ulterior, propagarea crizei în sistemul financiar, nu-i așa? Dar tocmai faptul că bancherii centrali au orchestrat boom-ul imobiliar și că au ținut dobânzile prea mici prea mult timp a fost factorul determinant în declanșarea crizei. Și așa s-a întâmplat și în anii 1990 și mai înainte… și tot așa chiar și în anii 1920 când dobânzile extrem de mici și expansiunea creditului a produs distorsionarea gravă a economiei – în legătură cu acest ultim moment, e suficient să vă gândiți cum de a fost posibil să se ridice Manhattan-ul în anii 1920 și veți înțelege ce manie imobiliară a marcat acele vremuri. Și după fiecare moment din acesta de maximă euforie a urmat depresia. Care nu e de natură psihică, așa cum sugera o dată ex-președintele Emil Constantinescu, sau așa cum opinează unii filosofi behavioriști puternic sponsorizați de mogulii finanțelor, ci de cea mai pură natură economică. Și fix din același motiv va mai urma o criză, mai ales că, după cum spuneam, membri cartelului monetar mondial nu s-au înțeles niciodată mai bine la a complota împotriva suveranității consumatorilor (și în favoarea debitorilor faliți, din care cel mai mare este statul)

Cooperare monetara

Pe ei nu-i penalizează nici un Consiliu al Concurenței că mișcă dobânzile în tandem. Lor nu li se aplică nici o lege anti-trust. Nici un “serviciu” nu-i acuză de complot, de “trădarea intereselor naționale” ș.a.m.d. Firesc, dacă legislația este făcută de politicieni, înseamnă că “sistemul” însuși este deasupra legii. Trebuie doar să te dai doi pași (mă rog, vreo 20 de ani) în spate ca să-l observi cum funcționează, fiindcă altminteri ți se aplică zicala “Nu vezi pădurea din cauza copacilor”.

Să ne amintim ce spunea Ludwig von Mises, acum multe zeci de ani:

“Ceea ce numesc guvernele cooperare monetară internaţională este acţiunea lor concertată în vederea expansiunii creditului. Ele au înţeles că, dacă expansiunea creditului este limitată la o singură ţară, aceasta nu duce decât la scurgerea metalului preţios în exterior. Ele consideră că numai această scurgere împiedică planurile lor, de reducere a ratei dobânzii şi de provocare, în felul acesta, a unui boom economic infinit.”

Viitorul sună bine. La următoarea “depresie”, exact ca în Desperado 2, s-ar putea să urmeze o revoluție care – cine știe?! – chiar ar putea scăpa de sub… control.

44 Shares
Share
Tweet
Share