20 October 2020
Home / Articole / Contra coruptiei, India interzice cash-ul. La fel au făcut comuniștii în România și Coreea!

Contra coruptiei, India interzice cash-ul. La fel au făcut comuniștii în România și Coreea!

125 Shares

Degeaba ai economiști educați la marile universități americane. Degeaba. fiindcă acolo au învățat doar la gât cravatei cum se face nodul, asta dacă nu cumva au fost îndoctrinați cu cea mai modernă variantă de socialism.

Este cazul Indiei. Săptămâna aceasta statul a luat decizia de a interzice cele mai mari bancnote, cele de 500 și 1000 de rupii (echivalentul a 8, respectiv 15 dolari), ceea ce înseamnă practic eliminarea a 80% din numerarul în circulație. Motivul? Combaterea uriașei economii subterane și a corupției.

india

Lăsând la o parte faptul că economia subterană este ea însăși cauzată de politicile sufocante ale statului, deci că măsura luată nu rezolvă problema de fond, ea este de-o prostie infinită, care denotă mai degrabă disperarea politicienilor. Măsuri similare au luat de-a lungul istoriei regimurile comuniste. De exemplu, “reforma monetară” din România din 1947 sau din 1952, așa-numita “stabilizare”. De fapt o confiscare, care să îngroape definitiv țăranii și mica burghezie. Sau, mai recent, stabilizarea din Coreea de Nord, din 2009, care a urmărit practic confiscarea averilor celor care îndrăzniseră să ridice un pic capul, să vândă ceva legume sau să facă un pic de bișniță în cel mai îngrozitor regim de teroare din zilele noastre.

Interzicerea cash-ului lovește în micii producători, în cei care au acumulat o brumă de capital. Lovește în ideea de muncă și economisire, subminând producția. Absolut, dacă pui biciul pe popor este posibil să stârpești economia subterană; nu-mi imaginez că în Coreea de Nord au prea multă. Dar la ce servește asta, în afară de creșterea inegalităților, de subjugarea majorității de către o elită dominantă, totul în numele combaterii corupției?

Cine vrea să combată corupția ar face bine să reducă influența instituțiilor politice. “Corupția este o consecință sistematică a intervenționismului”, scria Ludwig von Mises în 1949. Câtă vreme India nu va avea un regim de libertate economică – vezi în graficul de mai jos că se situează sub media mondială – atunci nu va reuși să sporească bunăstarea socială.

india-1

S-ar cuveni să remarcăm că și în Occident dar și în România politicienii au o obsesie cu cash-ul. Vor să-l interzică. Militează permanent pentru interzicerea plăților cash, în cârdășie cu oligarhia financiară. Și uite așa va ajunge lumea să se revolte, într-o bună zi. La fel cum s-a produs Brexit-ul, la fel cum l-au votat pe Trump.

125 Shares
125 Shares
Share
Tweet
Share