5 June 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Consiliul înțelepților cere arginți

Consiliul înțelepților cere arginți

Am aflat că celebrul Consiliu al înțelepților format de premierul Boc pentru a ajuta guvernul în elaborarea strategiei fiscale va avea buget de peste 100 000 de euro. Cu alte cuvinte, primul lucru pe care l-au cerut înțelepții înainte de a oferi sfaturi a fost… salariu.

Lăsând la o parte faptul subliniat în presă că acest consiliu este format din persoane care prin natura profesiei sunt oricum remunerate pentru acest lucru (astfel încât nu facem altceva decât să îi plătim de două ori pentru aceleași servicii), simt nevoia să repet că nu este cazul să se cheltuie vreun ban pe consiliere de acest gen. La București au venit laureați Nobel care au spus ce au avut de spus fără ca statul să plătească ceva. Bineînțeles, când au vorbit nu a venit niciun guvernant să îi asculte. Apoi, toți economiștii cunoscuți din lume își fac publice preferințele ideologice, mai precis modul în care văd ei ieșirea din criză. Nici măcar nu trebuie să cumperi o carte, totul este gratis pe site-urile și blogurile lor.

Ei bine, dar avem înțelepți și în România! De ce să asculți ce spune Edward Prescott când poți să plătești consilierii cu bani grei?! Ce te costă?! Banii boborului…

Este ironic că doar economiștii intervenționiști pretend bani pentru sfaturi! La urma-urmei, cei care vor să acorde un rol pozitiv (constructiv) statului trebuie să inventeze și să se gândească la detaliile care urmează: cât de mare să fie rolul, prin ce politici să se exercite, ce taxe să crească, ce taxe să scadă, ce deductibilități să se acorde, cui și cât de mult etc. Sarcina tehnocratului nu se termină niciodată, pentru că planificarea se lovește la infinit de problema detaliilor și a efectelor colaterale/neprevăzute. Și atunci, e cumva logic să ceară bani pentru asta. Nu că ar fi firesc – cel care sapă șanțul și îl umple la loc nu își poate întemeia o pretenție legitimă de a fi remunerat.

Din contră, economiștii liberali nu văd un rol pozitiv al guvernului. Cum spunea Jean Baptiste-Say, cu cât impozitele sunt mai mici cu atât mai bine. Simplu. Și atunci, la fel de logic, nu ai de ce să ceri bani pentru astfel de sfaturi. Nu că nu ar merita… toți banii.

La un nivel mai înalt al discuției, dacă lumea trăiește cu impresia că înțelepții trebuie plătiți, atunci va căpăta exact înțelepții pe care îi merită. După câte se pare înțelepții aleși de guvern – chiar așa, cine a a fost înțeleptul care i-a ales pe înțelepți?! – au priceput situația. E mai rău decât de obicei, așa că și pretențiile salariale s-au ajustat în consecință. Nu m-ar mira să văd că, pe măsură ce criza se agravează bugetul Consiliului să crească. Ce, nu-i normal? Cu atât mai prețioase vor fi indicațiile…

0 Shares
Share
Tweet
Share