3 December 2020
Home / Economişti / Confesiunile unui economist toxic: Paul Krugman

Confesiunile unui economist toxic: Paul Krugman

Nu prea mai urmăresc ce spun economişti ca Paul Krugman. Noroc cu Filip, care azi dimineaţă mi-a atras atenţia faptului că Krugman tocmai a fost prins cu pantalonii în vine. Săpând un pic în arhive am găsit fapta în detaliu.

În 2 august 2002, Krugman comenta în New York Times recesiunea prin care trecea SUA. Şi, ca orice keynesian consecvent, punea recesiunea în cârca pesimismului participanţilor la piaţă, care se încăpăţânează prosteşte să nu investească. Şi se apucă să instige la expansiunea creditului şi la orchestrarea unui nou bubble pentru ieşirea din recesiune – ceea ce s-a şi întâmplat cu vârf şi îndesat.
Zice autorul,
“Recesiunea din 2001 nu este una din acele recesiuni normale pe care le-am avut după război, cauzată de creşterea ratei dobânzii de către Fed, în încercarea de a controla inflaţia. Este o recesiune de genul celor dinainte de război, un fenomen cauzat de exuberanţa iraţională. Pentru a o contracara, Fed are nevoie să încerce mai mult decât un simplu impuls; trebuie să crească substanţial cererea pentru a compensa investiţiile muribunde. Şi ca să facă asta, Alan Greesnpan trebuie, aşa cum a zis Paul McCulley de la Pimco, să genereze un balon imobiliar pentru a înlocui balonul Nasdaq.”

Dat în vileag de cititorii lui, care sunt mai deştepţi decât el, Krugman a încercat să se dezvinovăţească adăugând câteva rânduri zilele trecute în acelaşi ziar. Dacă a convins pe cineva, vă rog să mă anunţaţi.

Acum, Krugman nu e chiar atât de rău intenţionat pe cât e de naiv. După el, toate recesiunile sunt cauzate de scăderea iraţională a cererii. Aşa a fost în 2001, aşa a fost în criza din Asia din 1997, aşa este acum… mă întreb care sunt acele “recesiuni normale pe care le-am avut după război” pe care le explică altfel decât prin proasta funcţionare a pieţei. Din perspectiva asta, soluţia este întotdeauna mai multă inflaţie şi mai mult intervenţionism. Pentru orice om normal, această dezvăluire ar trebui să fie suficientă pentru a arunca la gunoi scrierile lui Krugman (pe teme macroeconomice, nu şi cele pe comerţ internaţional). Dar uite că autorul primeşte premiul Nobel şi continuă să se înveţe cum să luptăm cu criza.

17 Shares
Share
Tweet
Share