24 October 2020
Home / Analiză-Statistică / Comenzile noi din industrie au ajuns la un nivel mai scăzut decât la începutul anului. Încotro merge PIB?

Comenzile noi din industrie au ajuns la un nivel mai scăzut decât la începutul anului. Încotro merge PIB?

Indicele valoric al comenzilor noi din industria prelucrătoare (de departe cea mai importantă verigă a industriei) a ajuns la sfârșitul lunii august (115,6) la un nivel ușor mai mic decât cel înregistrat în luna ianuarie (115,5), închizând astfel cea mai importantă buclă din 2009 încoace. Comenzile noi scad de 4 luni, după ce în prima jumătate a timpului scurs din acest an comenzile au crescut de la o lună la alta. Starea comenzilor reprezintă un bun pronostic pentru evoluția producției industriale  în perioada imediat următoare, astfel încât nu există motive de optimism pentru aceasta din urmă.

Comenzile noi din industrie

 

Cifra de afaceri din industrie a scăzut și ea în august și se situează la un nivel nesemnificativ mai mare decât în urmă cu un an (+0,5%). Această evoluție este cumva justificată sezonier, dar întrebarea este dacă și cât mai poate crește în ultima parte a anului, pe fondul comenzilor slabe.

Bine, aceste evoluții slabe nu înseamnă mare lucru. Industria reprezintă doar 28% din PIB, astfel încât în ciuda reducerii turației industriei PIB poate să crească din tranzacții imobiliare, din creșterea salariilor bugetarilor sau din spectacolele oferite publicului! Problema însă este, așa cum am învățat din anii trecuți, cât de sustenabile sunt aceste creșteri în absența unei revigorări mai puternice în sectoarele care chiar produc valoare.

Creșterea PIB pe trimestrul al doilea față de primul trimestru a fost revizuită în sus, de la 0,3% la prima estimare la 0,5% în prezent, creșteri similare fiind operate și la comparațiile cu anul 2012. Astfel, creșterea economică pe primul semestru din 2013 față de primul semestru din 2012 este estimată acum la 1,8%.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share