25 October 2020
Home / Ce face statul? / Cine vrea mai mulți bani la buget vrea dictatură

Cine vrea mai mulți bani la buget vrea dictatură

“Bugetul n-are bani.” E nevoie să mărim taxele. Sau să combatem evaziunea. Sau să inventăm noi taxe.

Așa. Și care e ideea? Mai mulți bani cheltuiți de stat înseamnă mai puțini bani cheltuiți de sectorul privat. De ce am vrea să dăm statului dreptul de a decide unde se duce o parte mai mare din avuția pe care o producem? De ce am vrea să ne sinucidem economic? E un mister.

Ce face sectorul privat cu banii? Îi cheltuiește pe ce are chef. Dacă eu vreau să cheltuiesc banii pe bere și alune, iar tu vrei să-i cheltuiești pe excursii și mașini – e perfect, economia ne va oferi bunurile și serviciile de care avem nevoie. Producătorii se vor întrece să-mi vândă mai ieftin berea, iar agențiile de turism vor concura să îți ofere ție sejururi mai ieftine. Unii vor inventa un nou sortiment de bere, alții vor face mașini mai eficiente.

Ce face guvernul cu banii? Îi cheltuiește pe ce are chef. Poate ministrul X vrea să construiască o autostradă, poate ministrul Y vrea să ofere manuale digitale, poate ministrul Z vrea să ofere subvenții companiilor din IT. De ce? Fiindcă așa vor ei. Drept urmare, firmele se vor întrece să câștige bunăvoința ministrului. Unele vor inventa noi modalități de a da șpagă, altele vor strecura pe sub ușă un proiect de lege care să le favorizeze.

Rothbard

Ce se întâmplă dacă statul adună mai mulți bani la buget? Mie îmi rămân mai puțini bani de bere și alune, ție îți rămân mai puțini bani pentru ce vrei să cumperi. Firmelor care ne oferă nouă aceste produse li se reduc vânzările, concediază oameni. În schimb, clienților statului le intră mai mulți bani în casierie, ei angajează personal. Care ce vor face cu banii pe care îi câștigă? La fel ce facem și noi. Îi dau statului o cotă din ce în ce mai mare.

Trăgând linie, diferența dintre o țară cu impozite mici și o țară cu impozite mari este exact diferența dintre democrație și dictatură. În primul caz economia produce ce vrem noi, în al doilea ea produce ce vrea guvernul. În primul caz industria va investi în cercetare pentru a furniza produse din ce în ce mai bune, în al doilea caz ea se va strădui să câștige privilegii. Ține minte: nu ai nici un cuvânt de spus dacă nu ești liber să-ți cheltuiești bani așa cum vrei. Dacă cedezi statului dreptul de a decide în locul tău, atunci ai pus ștreang libertății. Și bunăstării, automat.

0 Shares
Share
Tweet
Share