3 December 2020
Home / Despre criza / Cine trăieşte mai mult pe datorie?

Cine trăieşte mai mult pe datorie?

Când vine vorba de judecarea celor vinovaţi pentru căderea economică a României, primii puşi la zid sunt consumatorii care s-au extins mai mult decât le era plapuma. Când ni se explică rolul jucat de expansiunea creditului în crearea iluziei acumulării de avuţie, arătaţi cu degetul sunt oamenii de rând care s-au îngrămădit să îşi amaneteze viitorul, respectiv băncile care s-au repezit să dea credite cu buletinul.

Comportamentul guvernului e în general trecut cu vederea. E drept, de la o vreme, de când cu politica iresponsabilă a guvernului Boc – care pare să fi scăpat complet hăţurile finanţelor ţării din mână – am început să vedem cum statul se aruncă într-o veselie pe toboganul datoriei, într-un moment în care ar trebui să procedeze invers, să economisească.

Statistica evoluţiei creditului arată însă că cel care s-a bucurat cel mai tare de expansiunea creditării în ultimii 4 ani a fost guvernul, nu populaţia. Din graficele de mai jos putem observa cum evoluţia creditului neguvernamental a avut o evoluţie stabilă, iar ritmul creşterii datoriei statului a fost peste cel al sectorului privat încă din 2006. Dacă creditul neguvernamental s-a triplat în ultimii 4 ani, cel guvernamental s-a mărit de 9 ori!

Din păcate, în lipsa unor date la zi, comparaţia a trebuit să se oprească la finele primului trimestru din 2009. Datele parţiale şi analizele pertinente precum cele ale lui Cristian Orgonaş ne avertizează însă că urmează vremuri tot mai negre.
evolutia-creditului

evolutia-creditului-paralel

0 Shares
Share
Tweet
Share