31 October 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Cine suportă amenda aplicată de Consiliul Concurenței?

Cine suportă amenda aplicată de Consiliul Concurenței?

Aceasta este întrebarea. Avem o instituție care, preocupată să îi apere pe consumatori de calicia oamenilor de afaceri, ajunge să acuze de cartelizare și de înțelegeri anticoncurențiale pe toată lumea. Aș vrea să știu ce înțelege Consiliul Concurenței prin concurență. Tare mi-e teamă că definiția cu care operează corespunde mai degrabă unui norme artificiale, scornită doar pentru a asigura unora scaune călduțe pe banii contribuabililor.

Astăzi, Consiliul Concurenței ne-a demonstrat cât de șmecheri sunt oamenii de afaceri din comerțul cu electrocasnice. A amendat cei mai importanți vânzători pentru că au oferit consumatorilor șansa de a-și schimba aparatele vechi cu unele noi:

opt companii membre ROREC au fost amendate cu 47.881.380 lei (10,8 milioane euro) pentru fixarea în comun a discounturilor şi controlul vânzărilor produselor lor în campaniile de buy-back prin alocarea bugetului aferent proporţional cu cotele de piaţă preexistente ale companiilor membre ale asociaţiei. În acest fel, nu s-a urmărit maximizarea numărului de deşeuri colectate, ci s-au menţinut cotele de piaţă ale companiilor prin subvenţionarea discounturilor.Consiliul Concurenţei a constatat că, în cadrul întâlnirilor ROREC, opt companii fondatoare ale asociaţiei au stabilit şi au practicat aceleaşi discounturi de 15% în cazul electrocasnicelor mari şi de 20% în cazul electrocasnicelor mici, la comercializarea produselor lor, în cadrul campaniilor de tip buy-back derulate în perioada 2008 – 2009.

Președintele Consiliului comentează magistral:

Și noi le-am spus companiilor că trebuia să practice vouchere cu valoare fixă și nu procentuală, dar banii aceștia au fost folosiți pentru a promova vânzările lor, ca să ofere reduceri. Nu vă pot spune dacă prețul era umflat

Vă rog să vă amintiți, în urmă cu ceva timp Consiliul Concurenței acuza hipermarketurile că nu practică prețuri suficient de mici. Acum planificatorii pieței se întorc și lovesc ca pe Târgu Ocna, fix din motivul contrar: comercianții sunt acuzați că au furnizat reduceri! Ce-i drept, autoritatea statului ne informează că nu știe dacă în urma acestor reduceri… prețul era umflat! În consecință, din dragoste nețărmurită față de cetățeanul de rând, birocratul-Dumnezeu care știe exact cât trebuie să fie prețurile și cota de piață a fiecărei firme a aplicat o amendă consistentă. Pe care o s-o plătească până la urmă, logic, cetățeanul, fiindcă toate companiile de pe lumea asta sunt interesate de maximizarea profitului.

Mă opresc de la alte comentarii. Vă las doar să priviți figura de mai jos și sunt convins că veți avea o revelație: după 23 de ani de capitalism de cumetrie cei care vor să producă, să muncească și să vândă (fără să-i bage nimănui mâna în buzunar) sunt impozitați, amendați, anchetați. Pentru că, nu-i așa, cineva trebuie să impună regulile și să țină echilibrul în țara asta, altfel  te pomenești ca ne-ar merge chiar bine.

Baner 1

[layout show=”1″]

1 Shares
Share
Tweet
Share