10 July 2020
Home / Observații / Cine controlează “Institutul” din Luxemburg care poate pune ipotecă pe Grecia?

Cine controlează “Institutul” din Luxemburg care poate pune ipotecă pe Grecia?

Propunerea Germaniei ca Grecia să transfere active în valoare de 50 de miliarde de euro către o organizație internațională “precum Institution for Growth” (IfG) din Luxemburg pare a reprezenta un punct de blocaj în negocierile cu Grecia.

Cine este IfG? Institution for Growth in Greece este o instituție non-bancară, lansată anul trecut în parteneriat de Grecia, Banca de Dezvoltare KfW a Germaniei, Banca Europeană de Investiții și investitori privați. Scopul ei este “să încurajeze creșterea economică, inovarea și angajarea forței de muncă prin acordarea de credite și participații de capital întreprinderilor mici și mijlocii din Grecia.” Inițial, KfW a contribuit cu 100 mil. euro, iar Fundația Onasis cu 30 mil. euro.

Cine conduce KfW, pionul principal în această afacere? Nimeni altul decât ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble!

KFWCeea ce mi se pare corect, pentru că statul german este în prezent cel mai mare creditor al Greciei. Măcar să recupereze ceva, 50 de miliarde acolo. Dacă Franța vrea să recupereze ceva, să-și facă și ea un institut!

2

P.S. Acesta este motivul pentru care guvernului ar trebui sa-i fie interzis să aibă deficit bugetar și să se îndatoreze. În măsura în care ajunge datornic, suveranitatea națională dispare. Socialiștii și iubitorii de democrație ar trebui să fie primii care să susțină interzicerea deficitelor bugetare, doar ei sunt anti-imperialism, anti-colonialism. Dar de unde atâta consecvență…

91 Shares
Share
Tweet
Share