22 September 2020
Home / Observații / Cine câștigă de pe urma tipăririi de bani?

Cine câștigă de pe urma tipăririi de bani?

Tot ei. Ceea ce explică apetitul socialiștilor pentru inflație, bani ieftini, credit cu nemiluita. Pentru că efectele distribuționiste ale inflației îi avantajează tot pe baroni – iar socialismul a fost dintotdeauna o doctrină a aristocrației, vândută drept grijă pentru săraci.

Dar ca să nu o lungim cu filosofia, iată datele la care au ajuns doi cercetători care au studiat efectele quantitative easing în zona euro:

Distributia castigurilor

 

“Câștigurile de capital care rezultă din creșterea prețurilor titlurilor financiare sunt concentrate într-o categorie mică a gospodăriilor europene. Familia mediană nu câștigă nimic de pe urma aprecierii obligațiunilor sau a acțiunilor la bursă, în vreme ce cei mai bogați 5% își sporesc averea cu circa 3-4%. Această creștere este substanțială dacă ținem cont că ne referim la o apreciere a activelor de 10%.

Câștigurile de pe urma scumpirii locuințelor sunt mai răspândite. Familia medie cunoaște a creștere a averii de circa 7%. Cei mai bogați 5% sau 10% obțin câștiguri care depășesc creșterea prețurilor caselor.”

 

49 Shares
Share
Tweet
Share