18 September 2020
Home / Articole / Cine are bănci (relativ) mai mari, SUA sau România?

Cine are bănci (relativ) mai mari, SUA sau România?

Înţelepciunea convenţională ne spune că băncile au ajuns too big to fail. Cât de big – vedem în graficul de mai jos (mea culpa, am pierdut sursa), care arată că în SUA piaţa bancară şi-a accentuat în timp trăsăturile oligopolistice.
Market-Share-of-4-biggest-Banks
Spre deosebire, în România piaţa pare din ce în ce mai concurenţială. Cota de piaţă cumulată a principalelor patru bănci a scăzut lent dar sigur în ultimii 5 ani, ajungând să reprezinte în prezent mai puţin de 50% din activele bancare totale.
4 banci
Dacă privim evoluţia cotei de piaţă a principalelor patru bănci (clasamentul din 2008), observăm confirmarea tendinţei amintite mai sus. Poziţia relativă a marilor jucători s-a apropiat sensibil. Graficele ilustrează faptul că piaţa bancară din România este insuficient dezvoltată – profiturile mari atrag noi competitori şi stimulează extinderea afacerilor, iar economiile de scară nu-şi pun amprenta asupra dimensiunii băncilor la fel ca în SUA. Totuşi, comparaţia pune în evidenţă faptul că primele bănci din România sunt relativ (la mărimea pieţei) mai mari decât cele mai puternice bănci din SUA. Până acum însă nu am auzit pe nimeni care să ceară spargerea acestora!
Cota de piata

0 Shares
Share
Tweet
Share