22 September 2020
Home / FMI / China investește 50% din PIB. Cât mai durează până vine criza?

China investește 50% din PIB. Cât mai durează până vine criza?

Rețeta dezvoltării economice presupune ca ingredient esențial acumularea de capital. Dar investițiile sunt doar necesare, nu și suficiente pentru o creștere economică sustenabilă. Dacă lucrurile stăteau altfel, atunci la cât capital a investit în timpul comunismului România trebuia să prindă deja din urmă Occidentul. Problema este că investițiile efectuate fără busolă, pe bază de comenzi politice sau influențate de expansiunea creditului, duc la o creșterea artificială a PIB. Societatea de fapt sărăcește pe măsură ce noi și noi resurse sunt risipite în producții lipsite de valoare pentru consumatori.

Un studiu recent al FMI aruncă o lumină îngrijorătoare asupra economiei Chinei. El raportează rezultatele mai multor cercetări care au scos în evidență faptul că investițiile excesive și randamentele scăzute ale acestora sunt o realitate tristă pentru toate sectoarele economiei, dar mai cu seamă pentru întreprinderile de stat. Acestea din urmă sunt și preferatele băncilor, în ceea ce privește alocarea creditului. Folosind principiul randamentelor descrescânde, autorii studiului arată că China s-a îndreptat într-o direcție greșită în ultimii ani.

Investițiile reprezintă în China jumătate din PIB. FMI spune că o cincime din aceste investiții sunt în exces și s-ar putea renunța la ele fără un efect asupra bunăstării. Prea mult. La o asemenea dinamică a investițiilor productivitatea capitalului este din ce în ce mai mică.

China componentele PIB

În opinia mea, deși ideea de fond este corectă, premisele pe baza cărora este justificată sunt extrem de simpliste. Pe scurt, ceea ce este adevărat la nivel individual este fals la nivel colectiv. Principiul randamentelor descrecânde este pus în evidență la nivelul acțiunii individuale, al unui proces particular de producție, nu la nivelul unei întregi economii. Economia în ansamblu nu folosește un tip de capital (K) și un tip de forță de muncă (L), pentru a-i putea aplica o funcție de producție. Contrar ipotezelor mainstream, capitalul nu este omogen, de fapt este puternic eterogen, astfel încât mai degrabă putem vorbi de milioane de factori de producție, nu de unul singur. Aceste bunuri de capital intră în diverse combinații în cadrul structurii de producție. Așadar, nu putem spune că pe măsură ce “capitalul agregat” crește randamentul acestuia sporește din ce în ce mai lent sau scade. Într-o economie de piață nu există barieră teoretică în planul bunăstării pentru acumularea de capital. Raportul consum/investiții depinde doar de preferințele publicului și tot ce decide acesta este bine ales. Dacă oamenii preferă să trăiască clipa și să economisească doar atât cât să susțină structura de producție deja realizată (ceva economii trebuie să facă măcar pentru a amortiza utilajele existente), atunci asta e viața – nu vor trăi mai bine niciodată. În schimb, dacă ei decid să economisească mai mult, atunci pun bazele extinderii structurii producției și a creșterii consumului în viitor.

Problema cu China este tocmai că nu există economie de piață. Istoria economică a lumii arată că publicul nu decide de bunăvoie să economisească/investească 50% din produsul muncii. În China investițiile sunt încurajate artificial prin subvenții și credit ieftin și de aici acumularea irațională de capital. Nu putem spune că aceste investiții sunt în exces (așa cum îi spui unui om că mănâncă prea mult și că devine obez), ci că sunt greșit orientate. Ca și la noi pe timpul lui Ceaușescu, „economisirile forțate” îi pun pe oamenii de rând în imposibilitatea de a consuma atât cât vor și creează un transfer de avuție către marile combinate industriale.

Economiștii FMI cred că probabilitatea producerii unei crize a crescut de la 8% în anul 2005 la 20% în prezent. Acest lucru nu ne spune nimic despre momentul producerii crizei. Risipa comisă este însă atât de evidentă încât mai devreme sau mai târziu ea va deveni insuportabilă.

[layout show=”1″]

11 Shares
Share
Tweet
Share