18 September 2020
Home / capitalism / Chavez, capitalismul şi mediul

Chavez, capitalismul şi mediul

Hugo Chavez a avut la Conferinţa de la Copenhaga un discurs furibund împotriva capitalismului (detalii aici). În opinia sa acest sistem economic este cauza problemelor de mediu actuale. Ca o maximă ironie a sorţii, să observăm că Venezuela – pe care o păstoreşte în mod socialist Chavez – este un important producător de petrol şi, ca atare, una din principalele surse ale răului (adică, poluării) din lume. În fond şi la urma-urmei, Chavez este acelaşi gen de capitalist ca şi bancherii pe care îi invidiază că au fost salvaţi de guvernele occidentale. Adică, un personaj pentru care economia nu este altceva decât… politică, „primul bancher” al Venezuelei, cineva interesat de alocarea resurselor pe criterii clientelare, nu de piaţă.

Mi-aş dori ca Chavez să ne arate cât de ecologist este şi să oprească începând de mâine producţia de petrol. Poate că nu va salva toată calota arctică, despre care Al Gore zice că se va topi în următorii 5 ani, dar un gheţar-doi acolo tot va reuşi; plus nişte specii de animale pe cale de dispariţie. Mă îndoiesc însă că se va întâmpla, pentru că principiul fundamental care a stat la baza întâlnirii de la Copenhaga este: „participanţii se exclud de la salvarea planetei, să-i facem pe alţii să plătească pentru asta”.

Update
Apropos de invidie, tocmai am aflat că primul ministru al Etiopiei a cerut ca ţările bogate să dea bani celor sărace, pentru a le ajuta să lupte mai eficient cu schimbările climatic, se înţelege. El s-ar mulţumi cu 30 de milliarde rapid (pe termen scurt) şi încă 70 miliarde mai târziu (în următorii 10 ani). Ha, ha, ha!

0 Shares
Share
Tweet
Share