27 October 2020
Home / Articole / Cea mai democratică țară: Bush #1, Clinton#1, Bush #2… Clinton #2 vs. Bush #3

Cea mai democratică țară: Bush #1, Clinton#1, Bush #2… Clinton #2 vs. Bush #3

Cum vi se pare că țara considerată model de democrație numărul clanurilor care pretind puterea este atât de mic? Nu vă speriați, cuvântul „clanuri” e folosit de CNN, deci nu o să ne acuze nimeni de anti-americanism pe aici…

Să recapitulăm:

  • George H. W. Bush: 1989-1993
  • Bill Clinton: 1993-2001
  • George W. Bush: 2001-2009
  • (Barack Obama: 2009-2016)
  • Și, cu voia dumneavoastră, lista președinților americani poate continua cu alte nume de sonoritate similară, la următoarele alegeri urmând să vedem o bătălie aprigă (mda…) între Jeb Bush și Hillary Clinton, care a fost un fel de vicepreședinte sub Obama, mai exact secretar de stat (2009-2013).

Mie mi se pare că e o chestie eficientă. Dacă am avea mai multe clanuri politice, pardon, mai multe opțiuni am vrut să zic, atunci băieții deștepți ar avea reale probleme în a-și asigura controlul guvernării. Nu prea ar ști pe cine să sposorizeze mai întâi. Așa, cu doar două familii care se concurează să conducă țara în ultimele patru decenii – Obama este o variațiune pe aceeași temă, secondat îndeaproape de aceleași vechi „cadre de nădejde” – strategia se simplifică substanțial: cotizezi doar la două partide simultan. Vă propun să revedem statistica de mai jos, în ideea că ea reprezintă doar un bun indiciu în privința clasamentului, nu și a sumelor reale cheltuite de baroni pentru aservirea politicii.

Sponsori

Mai eficient de atât ar fi doar dacă ar exista un partid unic, ca „oamenii de bine” să cotizeze într-o singură pușculiță. Dar vai, atunci nu am mai salva aparențele, ce s-ar alege din „statul de drept”?! Plus că ar rămâne planeta fără principalul exportator de democrație…

În ritmul acesta, mai devreme sau mai târziu, faptul că SUA este cea mai democratică țară din lume s-ar putea să nu aibă mai multă importanță decât acela că Moldova era, acum câțiva ani, cea mai democratică țară din CSI.

78 Shares
Share
Tweet
Share