29 November 2020
Home / Articole / Ce v-am zis? 30, 50, 62, 67… % din PIB

Ce v-am zis? 30, 50, 62, 67… % din PIB

Nu râd de voi, stați liniștiți. Dar am impresia că după ce spun o cifră ea ajunge să fie confirmată de autorități și a cam ajuns să-mi fie teamă să mai spun vreo cifră. Aseară președintele Băsescu a zis că datoria publică ar putea ajunge în 2012 la 67% din PIB. Nici nu s-au uscat bine pixelii de când v-am spus că ne paște o datorie de 70% din PIB. Asta după ce în primăvară am avertizat că vom avea o datorie de 60% din PIB, nivel recunoscut ulterior de primul-ministru.

Deja nu mai e o întâmplare. A ajuns să fie suficient de fascinant pentru a realiza graficul de mai jos. Aici puteți vedea cum au evoluat predicțiile oficialităților în privința datoriei României: în doar câteva luni, trecând prin creșteri succesive, datoria s-a dublat.


Vă vine să credeți că avem sute de oameni care cercetează, colectează statistici, emit prognoze – pe banii noștri – iar opinia publică trebuie să facă față capcanelor întinse de discursul politicienilor? Să nu ne mirăm dacă mediul privat nu se va înghesui să investească în perioada următoare. Câștigătorul premiului Nobel, Edward Prescott, care a venit anul trecut la București, vorbea despre relația dintre anticiparea impozitelor viitoare și nivelul investițiilor. Cu cât firmele anticipează impozite mai mari în viitor, cu atât investițiile scad. Păi, în condițiile descrise mai sus, ce credeți că se va întâmpla cu impozitele – și mai ales, cât de mult?

Era să uit. Diferența dintre informațiile vehiculate de mine și cele ale autorităților publice este următoarea. În vreme ce președintele a vânturat cifra 67 doar ca pe un scenariu posibil dar improbabil, eu chiar cred că se va întâmpla.

0 Shares
Share
Tweet
Share