24 February 2020
Home / Articole / Ce trebuie să declarăm ca să nu se mai deprecieze leul?

Ce trebuie să declarăm ca să nu se mai deprecieze leul?

Crin Antonescu:

Am avut de altfel în prima zi a acestui scurt mandat interimar o întâlnire, printre alţii, şi cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, aşa, ca să fac pe preşedintele. Am avut-o pur şi simplu – pentru că eram în mijlocul unei crize politice – să înţeleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul între aceste întâmplări politice din România şi cursul valutar. Şi doi: ce trebuie să evităm, chiar şi la nivel de declaraţii, sau ce trebuie să declarăm noi, cei care avem anumite poziţii în stat, pentru a influenţa benefic toate aceste evoluţii

Nu mă gândeam că secretul deprecierii leului stă în vorbe. Din câte îmi amintesc modificarea cursului de schimb este o chestiune de cerere și ofertă. În cazul de față cererea pentru leu a scăzut deoarece piața a receptat negativ evoluția politică de la București și, mai ales, urmările acesteia în planul măsurilor economice. Căci, bănuiesc, nimeni nu ar fi deranjat dacă politicienii ar face show în fiecare seară la televizor, dar ar decide mai înainte scăderea impozitelor. Puțin circ nu are cum să strice, dacă vine după o zi de muncă în care se face reformă. Însă așa ceva nu se întâmplă, drept urmare scăderea cererii pentru leu este justificată.

Dar asta nu e tot. BNR poate spori atractivitatea leului printr-o politică monetară mai restrictivă. Nu știu dacă guvernatorul i-a dezvăluit președintelui Antonescu și acest mic secret, anume că, în fond și la urma-urmei valoarea leului depinde de politica băncii central. E suficient să retragi niște lei de pe piață și cursul de schimb se stabilizează.

Cam asta ar fi declarația mea. Acum eu zic să ieșim toți la aer curat și să declarăm că este bine și liniște. Scrieți-mi pe urmă dacă nu vă simțiți mai bine.

0 Shares
Share
Tweet
Share