18 September 2020
Home / Articole / Ce a făcut dom’le statul cu banii din privatizări?

Ce a făcut dom’le statul cu banii din privatizări?

Nu-i așa că ați auzit des întrebarea asta? Ei bine, de câte ori o mai auziți, răspundeți așa, foarte simplu:

– jumătate s-au păpat astfel: o treime s-au dus pe salarii și pensii, respectiv 15% s-au pompat în investițiile finanțate din fonduri europene – deci cu banii din privatizări s-au făcut investiții publice, minunat! – despre a căror eficiență vă voi povesti pe 26 martie, dacă veniți la acest curs.

– cealaltă jumătate a fost folosită pentru plata datoriei publice (adică pentru plata risipei guvernamentale de după 1989) + a rămas disponibilă pentru risipe viitoare.

Banii din privatizari

Sursa pozei: Florin Georgescu, Capitalul în România anului 2015.

***

Cum ar fi să îți vinzi casa și banii obținuți să-i spargi pe jocuri de noroc, petreceri, haine ultimul răcnet (aici e vorba de fondurile europene, v-ați prins!)? Vă spun eu: oricât vi se pare de absurd, tot ar fi mai bine decât ce a făcut statul; pentru că statul a cheltuit acești bani cu scopul de a ține la putere un grup de interese, pe spinarea celorlalți membri ai societății. Acești bani reprezintă într-un fel costul campaniilor electorale din ultimii 25 de ani, fiindcă prin majorarea salariilor și a pensiilor (și agravarea unui sistem de pensii și așa falimentar) politicienii au adus lumea la vot. Acești bani reprezintă sumele colectate de băieții deștepți după preluarea puterii, prin subvenții europene și comenzi de stat, căci na! – dacă tot au investit în campaniile electorale, trebuie să câștige și ei ceva pe urmă! Cu acești bani s-a consolidat birocrația, deoarece “autoritățile de management” și bugetarii al căror număr a crescut față de 1989 (!) trebuie să fie răsplătiți pentru munca depusă. Acești bani nu doar că nu au fost folosiți pentru investiții – ceea ce s-ar fi întâmplat dacă statul i-ar fi folosit pentru a acoperi reduceri de impozite, de exemplu – ci au fost îndreptați în direcția creșterii consumului și a inegalității.

75 Shares
Share
Tweet
Share