22 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Ce parere aveti de pictogramele de pe pachetele de tigari?

Ce parere aveti de pictogramele de pe pachetele de tigari?

Autor: Ionut Bălan

Eu cred ca in contextul in care accizele reprezinta mai mult de jumatate din pretul tigarilor sau al benzinei, companii precum Philip Morris ori Petrom s-au transformat in agenti fiscali.

Dar fireste ca discutam de o evolutie. Conducatorii, pentru a-si satisface interesele politicianiste, s-au tot apucat sa taxeze profitul. Pana cand firmele mari si actionarii lor s-au saturat si si-au mutat banii in paradisurile fiscale.

Insa politicienii n-au admis ca gresesc si s-au apucat sa taxeze, in locul profiturilor, benzina si tigarile. Adica, apeleaza la selectie adversa si hazard moral si-i taxeaza pe cei care pot. Pentru a fi “eficienti” ei se folosesc de lanturile cu cea mai buna logistica in distributie si de taxarea la sursa.

Iar cand se va scumpi mai departe benzina, caci pretul ei nu se va opri din crescut, o sa vedeti ca va fi tratata precum tutunul. In apropierea pompelor vor aparea afise imense pe care se va scrie: BENZINA OMOARA, MERGI CU BICICLETA!

Pe politician nu-l preocupa insa daca erodeaza productivitatea celui taxat si ajunge sa-i impoziteze saracia. Ceea ce arata ca in Uniunea Europeana, in general, si Romania, in particular, conducatorii sunt interesati doar de acoperirea economica a riscurilor politice, chiar daca economia functioneaza defectuos. Cu alte cuvinte, legislatia si taxarea au drept scop numai tainuirea greselilor politicienilor.

Ce ma enerveaza insa cel mai tare e ca de la reclamele cu Marlboro de pe masina de Formula 1 a lui Michael Schumacher s-a sarit atat de mult calul incat mesajele de pe toate pachetele de tigari te indeamna sa nu le achizitionezi, cum nu se intampla in nicio alta industrie. Adica reclamele la majoritatea produselor le evidentiaza calitatile si te indeamna sa le cumperi. Chiar si la alcool, de care se spune ca-i frate cu romanul. Doar pe tigari scrie ca gresesti daca le achizitionezi. Deci, reclama, care e sufletul comertului, transmite un mesaj masochist.

hazard 1

Iar daca “cursa” de transformare a Uniunii Europene Capitaliste in China Comunista continua atunci e “politically correct” ca si fumatorii sa demonstreze, precum comunitatea gay. Care e problema, politicienii europeni si-au propus sa discrimineze doar viciile „neelitiste”?

Si as mai adauga un singur “amanunt”. Daca Parlamentul European a luat decizia ca 65% din fata si spatele pachetelor de tigari sa fie acoperite cu pictograme macabre, firesc ar fi sa impuna si ca 75% din suprafata afiselor electorale pentru alegerile europarlamentare sa contina poze cu politicienii condamnați la închisoare si avertismentul: POLITICA GENEREAZA CORUPTIE!

0 Shares
Share
Tweet
Share