5 June 2020
Home / Articole / Ce nevoie avem de ANOFM

Ce nevoie avem de ANOFM

106 Shares

ANOFM se laudă că prin programele de stimulare a ocupării pe care le derulează a sprijinit angajarea a 371 363 persoane doar anul trecut. În contextul în care Curtea de Conturi a descoperit nereguli în utilizarea banilor publici de către această instituție, a venit poate vremea să cerem un audit economic (nu contabil) al activității ANOFM. Mai precis, să aflăm câți dintre șomerii care au beneficiat de programele instituției și-au găsit loc de muncă datorită acestor programe și exact în domeniul în care au absolvit cursuri de formare/(re)calificare. Pentru că o corelație nu înseamnă cauzalitate. Este momentul să evaluăm mai exact eficiența economică a acestei instituții.

Costurile administrative asociate cu plata ajutoarelor de șomaj nu sunt deloc mici. Dacă ne uităm în bugetul ANOFM vedem că asistența socială propriu-zisă reprezintă doar 2/3 din cheltuielile instituției, restul de 1/3 fiind bani plimbați între instituțiile statului (contribuții sociale), salariile angajaților, cheltuieli cu fonduri europene – care înseamnă de fapt tot salariile angajaților, alte cheltuieli administrative.

ANOFM

Birocrația este imensă și primii care se lovesc de ea sunt șomerii. De curiozitate, am încercat să văd ce trebuie să faci în SUA ca să intri în posesia ajutorului de șomaj. Dai telefon și furnizezi câteva informații. Mai jos aveți un print screen de pe website-ul agenției care se ocupă cu așa ceva în statul New York:

cerinte NY

Cum stă treaba în România?

  • mergi la Administrația Financiară, depui cerere și aștepți să primești adeverința de venit. Ai grijă să ai timbre fiscale; demersul este complet inutil, chipurile pentru a dovedi că nu ai alte venituri, în realitate fraudele nu pot fi împiedicate decât prin verificarea prin sondaj a beneficiarilor;
  • faci programare la medicul de familie și iei adeverință că ești apt de muncă (probabil fiindcă nu poți să muncești doar așa, că vrei tu); plătești pentru ea;
  • aduci de la firma la care ai lucrat trei acte;
  • mergi la xerox și faci copii după toate buletin, certificat de naștere, de căsătorie, diplome de studii;
  • cumperi un dosar cu șină ca să îți încapă toată hârțogăraia + cerere pentru ajutorul de șomaj și extras de cont de la bancă.

Și uite așa ne facem de lucru în România, creăm locuri de muncă, creștem PIB-ul! Și ne mirăm pe urmă că suntem săraci.

 

106 Shares
106 Shares
Share
Tweet
Share