16 January 2019
Home / News / Ce e de făcut în faţa crizei? Câteva sfaturi

Ce e de făcut în faţa crizei? Câteva sfaturi

Un cititor m-a întrebat acest lucru si mi-am dat seama că, deşi am scris de multe ori despre cauzele crizei sau despre gravitatea acesteia, am vorbit prea puţin despre ce cred că e bine să facem fiecare dintre noi.
Lucrurile stau în felul următor. Dacă lumea va sfârşi într-un soi de socialism global probabil că este prea puţin de comentat. Aşadar să presupunem că măcar generaţia noastră va prinde sistemul de economie mixtă din prezent.

1) Primul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este acela că probabil, la sfârşitul vieţii noastre active, pensiile de stat vor avea o valoare atât de mică încât dacă ne bazăm pe ele vom sfârşi sub pragul sărăciei. Evoluţia demografică şi stagnarea economică în care vom intra exclude practic alt deznodământ. Aşadar, cred că este bine ca fiecare să economisească cât mai mult cu putinţă. Este important totodată să nu vă găsiţi refugiul în sistemul privat de pensii, cum banii dvs. sunt investiţi în bonduri de stat acesta este intim legat de soliditatea finanţelor publice. Dacă statele dau faliment atunci şi pensiile private vor suferi un eşec.

2) Nu cred că aceste economisiri trebuie păstrate cash sau în depozite bancare. Cred că este bine să acumulăm active reale. Cei care deţin bucăţica lor de pământ, eventual o mică fermă sau măcar o locuinţă vor avea de câştigat pe termen lung. Amintiţi-vă cele spuse în filmul Wall Street: I create nothing. I own. We make the rules, pal.
În afară de pământ, dacă dispuneţi de resurse, nu ar fi rău să acumulaţi ceva metale preţioase, aurul încă joacă un rol monetar.

3) Evitaţi pe cât se poate să rămâneţi definitiv în rolul de salariat, indiferent dacă în sectorul public sau privat. Viitorul proletariatului e sumbru, mai ales cu actuala clasă politică şi cu antreprenoriatul neproductiv aşa zis “deştept”. În plus, ca salariaţi sunteţi expuşi discreţiei fiscale a guvernului, care va fi puternic stimulat să crească impozitele şi le va creşte tocmai pe cele care afectează (în cuantum mic) o masă cât mai mare de oameni, după principiul: “Politica fiscală este precum jumulirea gâştei: este arta de a obţine cât mai multe pene cu cât mai puţine ţipete”.

4) Nu în ultimul rând, evitaţi să vă îndatoraţi. Criza economică înseamnă scăderea preţurilor activelor umflate artificial în timpul expansiunii creditelor. Evitând îndatorarea nu doar că scăpaţi de riscul de a fi evacuat dacă, eventual se produce riscul de la pct. 3) şi rămâneţi fără slujbă, dar sunteţi şi într-o poziţie bună pentru a profita de aceasta scădere.

În concluzie, adoptaţi un comportament cât se poate de prudent în relaţie cu statul şi sistemul financiar. Este posibil ca un anumit element din cele 4 enumerate să nu ne influenţeze viaţa aşa cum am prezis, însă atunci o va face altul. De pildă, e posibil să nu vedem pe termen scurt falimente şi deflaţie, dar atunci vom vedea inflaţie, ceea ce înseamnă că e bine să vă feriţi mai abitir de bani.

2 Shares
Share
Tweet
Share
Stumble