22 September 2020
Home / Articole / Ce citim în dimineața asta pe plajă

Ce citim în dimineața asta pe plajă

S-au publicat prea multe și prea bune articole ca să nu vă atrag atenția asupra lor:

Zece întrebări pentru BNR. Toate sunt binevenite, dar uite una cum rar întâlnești:

9. Unde este cu adevărat aberaţia? O taxă cât un sfert din tot ce consumăm sau o dobândă reală zero?

Este într-adevăr interesant cum politica guvernului este disecată și expusă dezbaterii publice, mai ales atunci când aceasta vine în beneficiul societății (coincidență!), în schimb politica monetară este izolată într-un turn de fildeș, de unde, nu-i așa, se derulează fără gafe pentru propășirea țării. Oare de ce? Oare am rămas fără experți care să o analizeze? Oare experții care se pronunță la BNR pe Codul fiscal nu se pot pronunța și pe politica monetară? Ba pot, dar nu o fac, fiindcă… sunt toți bancheri (coincidență!)

De ce nu ar fi rezistat democrația?

ArtȘansa ratată a rectificării bugetare. Radu Mușetescu de la ASE critică faptul că guvernul se arată incapabil să se comporte prudent, atunci (dar nu doar atunci) când are încasări bugetare peste așteptări:

excedentele se transformă – așa cum se pare că s-a și transformat cel din această săptămână – în „pomana porcului” (hai să îi spunem echivalentul autohton al „pork belly politics” din alte țări), respectiv guvernul împarte șoriciul și carnea după cum se poate citi în stele.

Chiar așa, nu vi se pare că statul are un comportament exact opus celui al unui om normal? Ce au făcut românii după criză? Au strâns cureaua? Ce au făcut cu creșterile salariale? Parțial, s-au grăbit să-și ramburseze din datorii, sătui de plata ratelor la bănci? Dar ce face statul când dă de bani? Îi sparge imediat pe pomeni electorale atât de fanteziste încât nici sindicatelor nu le vine a crede. Pentru creșterea cheltuielilor de personal guvernul trebuia demis, pentru că încalcă legea responsabilității fiscal-bugetare. Când colo, toată lumea a pupat Piața Endependenți.

citire

Din cauza salariului minim fermierii germani vor să vină în România. Nu știu cât o să mai dureze până când opinia publică va conștientiza pagubele pe care le produce legea salariului minim. Această scrisoare poate a reprezentat un punct de inflexiune. Cert este că remarc o schimbare de atitudine în presă, o foarte mică schimbare, dar asta este, evoluția se face lent. La fel s-a întâmplat și cu optica în privința BNR, care cândva era considerată un soi de Biserică Națională Monetară, dar criticile s-au înmulțit cu anii, dovadă chiar articolele amintite mai sus.

Cum stabilim dacă investițiile publice sunt profitabile? Păi nu avem cum. Întrebarea este foarte bună pentru toți cei care doresc creșterea “investițiilor statului”. Ei trebuie întrebați: pe ce vă bazați, vă rog? Pe ce vă bazați când spuneți că mai degrabă trebuie cheltuit 1 miliard în educație, decât să scadă TVA la 19%? Știu că fiecare ar dreptul la opinie, dar nimeni nu are dreptul să decidă câți bani să-mi ia statul și ce să facă cu ei. Așadar, este rentabil să investească statul în educație? Este rentabil să investească în autostrăzi? Este rentabil să investească în spitale? Unde mai degrabă și cât anume? Problema este veche, se numește imposibilitatea calcului economic în socialism și am explicat-o în 3 episoade:

Ca să nu o lungesc, iată un fragment articolul de astăzi la care am făcut referire:

art 2

 

61 Shares
Share
Tweet
Share