25 November 2020
Home / Analiză-Statistică / Ce am pierdut din cauza crizei, salarii sau capital?

Ce am pierdut din cauza crizei, salarii sau capital?

Mi-a atras atenția un articol dubios intitulat “România a pierdut în criză circa 11 miliarde de euro din masa salarială anuală. Iar scăderea cheltuielilor cu salariile s-a văzut imediat în consum“. Articolul este OK dacă stai să îl citești, problema nu este cu textul în sine ci cu titlul lui. Acesta sugerează că bunăstarea românilor a fost afectată în principal prin reducerea salariilor și că, eventual, acestea nu ar fi trebuit să scadă în halul în care au scăzut. Ideea rimează cu teza socialistă conform căreia creșterea salariilor în prezent ar duce la încurajarea consumului și la creșterea economică. Cred că o asemenea interpretare – care, repet, este în disonanță cu conținutul articolului, altminteri bine realizat – este încurajată de formularea bombastică, comercială a titlului.

Acesta este un grafic din articol:

Masa salariala

 

Sigur, nimeni nu spune că salariile nu au scăzut. Trebuiau să scadă, deoarece forța de muncă este o resursă care, alături de alte resurse, a fost alocată greșit în timpul boom-ului. Concedierile și scăderile de salarii, care să reflecte productivitatea reală a angajaților, reprezintă nu doar o consecință nefericită a deciziilor investiționale neinspirate luate în timpul expansiunii creditului și a avântului speculativ, ci și un fenomen necesar pentru creșterea bunăstării pe termen lung. Noi am fi putut împiedica scăderea salariilor, de pildă dând o lege în acest sens. Sau am fi putut stimula consumul prin inflație. Sau am fi putut să contractăm datorii încă și mai mari și să trăim bine-mersi în continuare (câțiva ani). Dar indiferent ce metodă am fi aplicat pentru blocarea funcționării pieței și a realocării resurselor, nu am fi făcut decât să ne tăiem craca de sub picioare, nu am fi reușit decât să falimentăm națiunea. Pentru a crește, economia are nevoie de acumulare de capital și de investiții eficiente, nu de politici populiste.

Că veni vorba… ia să vedem ce s-a întâmplat cu capitalul românilor din cauza crizei:

Avutia-populatiei-BNR

 

În termeni reali arată și mai rău. Așa cum am spus la momentul în care am postat pentru prima dată poza de mai sus:

În anii de boom economic și cu inflație mare (2002-2007) averea românilor creștea cu 50% pe an. Ritmul  real era însă mult mai mic, astfel încât în anul de vârf 2007, averea măsurată în prețurile anului 2002 era cu peste o treime mai mică decât cea exprimată în prețuri curente. De atunci avuția a scăzut mai puternic decât o arată cifrele BNR, deoarece peste scăderea nominală s-a suprapus și inflația. Practic, în termeni reali românii mai dețin puțin peste jumătate din averea pe care o aveau în 2007.

Deci, ce observăm? Că nu doar masa salarială a scăzut, dar și capitalul populației s-a redus la fel de consistent. Acum hai să stăm strâmb și să judecăm drept: oare ce indicator ne oferă o estimare mai exactă a nivelului de trai, salariul sau averea?!

Dacă ziceți ca mine (averea), atunci ar fi bine ca România să încurajeze acumularea de avere. Desigur acest lucru nu se întâmplă, iar titluri de presă precum cel care a stat la baza acestui articol nu fac decât să inspire demersuri greșite.

[layout show=”1″]
1 Shares
Share
Tweet
Share