28 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Cazi puiule, cazi! Bursa din Dubai pe tobogan

Cazi puiule, cazi! Bursa din Dubai pe tobogan

Bursa din Dubai, paradisul construcțiilor faraonice de pe planetă, a căzut azi cu 8%, pierzând astfel 27% față de maximul înregistrat în luna mai. Panica a izbucnit după ce acțiunile Arabtec, cel mai mare constructor și cea mai tranzacționată companie, s-au prăbușit pentru a treia zi consecutiv cu limita maximă, pierzându-și astfel 53% din valoare. din lipsă de cumpărători, investitorii care dețineau acțiuni Arabtec în portofoliu au fost nevoiți să răspundă apelului în marjă vânzând alte titluri și de aici contagiunea și colapsul general.

Dubai

Aparent nu există factori fundamentali pentru această situație, adică nimic nu s-a înrăutățit atât de mult încât să impună o ajustare de asemenea dimensiuni a pieței. Picajul reflectă astfel fragilitatea castelului de nisip încă numit bursă, hrănit din pariuri speculative, achiziții fictive și bani inventați. Ca să punem lucrurile în context, bursa din Dubai a crescut mai mult decât dublu în 2013 și anul acesta era de departe cea mai performantă bursă din lume.

Deci, investitorii sunt sfătuiți să se reorienteze către o bursă cu adevărat solidă, precum cea americană, unde P/E ratio este 19, adică unde acțiunile sunt mai scumpe decât în Dubai, dar unde nimic rău nu se poate întâmpla fiindcă… așa spun experții. Ah, am uitat să vă spun că experții au uitat și de această dată să ne prevină despre colaps, de fapt stați așa! – ei ne-au spus că lucrurile merg din ce în ce mai bine, dovadă FMI care în aprilie a revizuit în sus creșterea economică de la 3,9% la 4,4%, datorită… creșterii prețurilor la imobiliare (mda, logic). Sau, de ce nu, dacă vor să aibă cu adevărat perspective de câștig, să vină la noi, în România, tigrul Europei de Est, unde la fiecare 6 luni mai apare o “listare a deceniului”.

Cât despre arabi, nu vă faceți probleme, au șeicii destui bani și urmează să dea norocul peste ei cu World Expo 2020 și mai ales cu FIFA World Cup 2022. Brazilienii sunt mici copii la risip… ăăă, investit banii. Vă dați seama câți bani o să investească și câte stadioane SF vor construi? Vă dați seama cum se va produce efectul de multiplicare a cheltuielilor în deșert? Lăsați că o să vedeți

[layout show=”1″]

 

1 Shares
Share
Tweet
Share