28 October 2020
Home / Speculații / Câte miliarde aduce la PIB prostituția?

Câte miliarde aduce la PIB prostituția?

“Economiștii o fac cu modele”, spune o glumă. Și dintre toți se pare că statisticienii sunt cei mai originali. Potrivit primei estimări de acest tip a Oficiului Național de Statistică din Marea Britanie, prostituția și comerțul cu droguri au crescut PIB-ul țării cu aproape 9,7 mld. lire în anul 2009, industria sexului contribuind cu 5,3 mld. lire. Cum au calculat? Stați jos, citiți cu atenție și nu râdeți că este cât se poate de real:

“Potrivit estimărilor în anul 2009 în UK au prestat 60879 prostituate, care au avut în medie 25 de clienți pe săptămână – fiecare plătind în medie 67,16 lire la fiecare vizită…

Este o estimare bazată pe modele, dar ne oferă o imagine de ansamblu a fenomenului.”

Nu știu cum exact a fost construit modelul cercetătorilor englezi dar, însă toată această analiză nu este doar o gogoașă politicianistă pentru a umfla PIB-ul, atunci bănuiesc că ea a avut la bază culegerea extinsă a unor date empirice. Chestie de mare interes pentru România, despre care știm cu toții că este un furnizor important de prostituate la scară europeană. Poate un schimb de experiență cu colegii britanici sau chiar câteva sesiuni de training la fața locului ar îmbunătăți capacitatea INS de a estima mai corect PIB-ul.

Prostitution

Chiar așa, hai să încercăm să estimăm cu cât contribuie prostituția la PIB în România. La o primă căutare pe internet află că potrivit OMS numărul prostituatelor din România se cifrează între 27 000 și 45 000. Propun să luăm cifra cea mai mare, dacă are cineva ceva împotrivă rog să comenteze argumentat. Propun de asemenea să păstrăm neschimbat numărul clienților, nu avem nici o indicație privind nivelul acestora, aici doar statisticienii cu modelele lor ne pot scoate din ceață; deci, să mergem pe mâna cercetătorilor britanici: 25 de clienți săptămânal. Tariful mi se pare însă foarte mare. Între 50-300 de euro/h, așa cum se spune în articolul citat, probabil nu câștigă decât cele mai performante lucrătoare; la colț de cartier mărginaș sau pe drumurile patriei “tiristele” au probabil tarife considerabil mai mici. Propun să mergem pe un tarif mediu de 20 de euro și iarăși, dacă aveți ceva de comentat vă rog să o faceți argumentat. În fine, anul are 52 de săptămâni.

Așadar: 45 000 x 25 x 20 x 52 = 1 170 000 000, adică aproape 1,2 miliarde euro. Adică aproape 1% din PIB.

Cifra mi se pare considerabilă, e mare păcat ca INS să nu contabilizeze corect fenomenul, mai ales acum când creșterea economică este plăpândă și populația se vată că nu simte nimic. Au făcut-o până și italienii.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share