14 August 2020
Home / Articole / Câtă viziune! Guvernul a sporit în secret salariile finanțiștilor cu 62,5%

Câtă viziune! Guvernul a sporit în secret salariile finanțiștilor cu 62,5%

116 Shares

Ce replică mai bună i se poate oferi lui Valentin Lazea, care deplânge viziunea îngustă, “parohială”, a mediului de afaceri – dată fiind pretenția nesăbuită a acestuia ca statul să reducă povara fiscală – decât să-i arăți de ce sunt în stare macroeconomiștii: iată, guvernul a decis să crească peste noapte salariile angajaților din ministerul de finanțe cu 62,5%! Dacă nici asta nu este o mostră de gândire europeană, pe termen lung, atunci pe bune că nu știu ce ar putea fi…

Viziunei

Domnul Lazea își făurește o falsă problemă, deturnând atenția de la adevărata problemă. Nu există opoziție între antreprenori și analiștii macroeconomici. Dacă este să ne referim doar la lungimea orizontului analitic al celor două categorii, atunci cu siguranță nu se poate spune că antreprenorii sunt lipsiți de viziune; cineva care investește milioane, cineva care își pune pielea la saramură pentru a dezvolta o afacere, cu siguranță nu gândește pe termen scurt. O asemenea atitudine i-ar putea caracteriza mai degrabă pe macroeconomiștii angajați la stat, pentru că ei trebuie să răspundă presiunilor politice, dar în fine.

Adevărata alegere pe care o avem de făcut nu este între abordarea întreprinzătorilor și abordarea macroeconomiștilor, ci între nevoile mediului privat și pretențiile statului. “Individul împotriva statului” este titlul unei cărți scrise prin secolul al XIX-lea de un sociolog și filosof clasic și el descrie exact alternativa pe care o avem în față: fie decidem să sprijinim inițiativa privată, acumularea de capital și dezvoltarea societății, fie ne lăsăm momiți de stimularea consumului și de celelalte politici populiste ale statului, care are drept unic scop redistribuția avuției între membrii societății.

Din păcate – și tocmai acest lucru se încearcă a se ascunde – macroeconomiștii s-au cam dat de partea statului. Nu i-am auzit pe “macroeconomiști” să deplângă creșterea cheltuielilor publice. Față de cât de vehement au protestat împotriva scăderilor de taxe din Codul fiscal, reacția lor în fața creșterilor de salarii în domeniul bugetar a fost de-a dreptul anemică. Chiar și acum, după ce întreaga problemă a fost consumată, ei par setați să critice tot relaxarea fiscală. “Populistă”, o numesc ei, vădind o gravă neînțelegere a termenului. Cu o mare naivitate, nici acum în ceasul al 13-lea, ei nu par să înțeleagă că, dacă te opui liberalizării climatului de afaceri ca să salvezi stabilitatea macroeconomică, atunci nu vei avea nici una nici alta. Fiindcă politicul va înghiți economicul pe nemestecate. Dacă guvernului Ponta i s-a refuzat ambiția de a reduce din prima taxele, abia atunci acesta a tras una tare în cap macrostabilității, sporind cheltuielile de personal. Dacă ne-a fost teamă că reducerile de taxe ar putea supraîncălzi economia, ei bine ce mai avem de spus acum, când salariile bugetarilor explodează?

Din câte văd, macroeconomiștii merg la conferințe unde își prezintă aceleași vechi idei. Măcar nu-i putem acuza de lipsă de consecvență…

P.S. Macroeconomiștii în discuție sunt toți angajați ai BNR sau bancheri.

116 Shares
116 Shares
Share
Tweet
Share