18 September 2020
Home / Observații / Câtă prostie și câtă hoție este în omul politic

Câtă prostie și câtă hoție este în omul politic

167 Shares

“Când vezi că DNA operează arestări în stânga și în dreapta, cât de prost poți să fii ca să nu te oprești din furat?” Cam așa se întreabă orice om normal. Și totuși “aleșii poporului” sau funcționarii corupți nu se opresc. Sunt ei oare chiar atât de proști?

Iulian Enache, pe Facebook:

“Hai să mai risipim un mister. De ce, oh, de ce, se întreabă toată lumea pe Facebook, să iei şpagă ştiind ce se întâmplă la DNA zilele astea?
Vă puneţi întrebarea asta pentru că vă gândiţi la şpagă cu naivitatea unui copil care, dacă nu-l vede nimeni, fură o pară din copac. Aici nu e vorba despre asta. Ia şpagă pentru că asta a decis acum foarte mult timp că va face. Nu e o mreajă a unui context viclean în care a picat bietul om. Bietul om e un interlop care a decis asta. Ştiu, ştiu, aici pocneşte disonanţa cognitivă în noi: dar vai, dacă un interlop poate să ajungă la putere, ce spune asta despre mine? Nu, mai bine nu e interlop, mai bine e unul care a fost prostuţ când a luat nişte şpăguţă şi a fost prins! Ce ghinion!
Nu. De aia nu vedeţi traficanţi de droguri care se lasă de traficat droguri. Ştim de zeci de ani că traficanţii de droguri sfârşesc în puşcărie sau măcelăriţi de rivali. Dar nu se lasă de treaba asta. Au luat o decizie. E un fel de a trăi. Pe care îl duci până la capăt.
Nu vă faceţi iluzii. Oamenii ăştia nu sunt nişte prostuţi naivi. Sunt nişte interlopi periculoşi care vă tâlhăresc, în fiecare zi, privindu-vă în ochi. O să repet asta: oamenii care ne conduc sunt, o mare parte dintre ei, nişte interlopi periculoşi. Trăiesc din luat şpagă şi furat pentru că e mai comod. Dacă n-ar avea asta, n-ar avea probleme cu traficul de droguri, de oameni sau cu crima. De altfel, dacă vă uitaţi puţin la anturajele lor, o să vă daţi seama şi singuri că nu sunt nişte bieţi olimpici la chimie.”

Cu alte cuvinte, birocratul sau omul politic nu este prost, ci acționează într-o manieră rațională, în conformitate cu propria scară de valori și propriile obiective. Scară de valori și obiective care îți sunt străine poate ție, cititorule, dar care nu îl descalifică intelectual pe cel acuzat de corupție.

În Cel mai bun motiv pentru minimizarea statului vă ofeream acest citat:

“Acum vedem care sunt calitățile manifestate de practic toți politicienii: nevoia constantă de a fi recunoscuți și de a se bucura de un anumit statut. Scopul – care compensează un complex de inferioritate – justifică orice mijloace machiavelice. Pentru că procesul democratic este deschis tuturor celor care vor să câștige, fie cu ajutorul  relațiilor, al propriei personalități sau al averii, el reprezintă un sistem social în care pozițiile de conducere devin cuibul sociopaților. Oamenii cu nevoi de auto-realizare (Maslow), preocupați de dezvoltare personală, cei care doresc să-și împlinească visurile și năzuințele nu sunt interesați de politică. Dar cei obsedați de nevoia de a conduce, de a fi stimați și ascultați sunt atrași de politica ca muștele de miere.”

Sorin Oprescu

Ideea este tocmai aceasta: scara de valori a etatistului este în bună măsură diferită de scara de valori a omului simplu. Iar majoritatea politicienilor și birocraților publici sunt etatiști convinși.

Calculul de rentabilitate al hoțului este următorul: “Merită să fur dacă risc să ajung la închisoare? Merită!” Uitați-vă ce pățesc politicienii condamnați pentru corupție: stau după gratii mult mai puțin timp decât un violator, deși ei nu doar că și-au însușit bani de la întreaga națiune, dar mai și complotează pentru menținerea posibilității de a fura în continuare, prin creșterea taxelor sau refuzul de a le scădea – o strategie pusă în practic ani de zile, așadar nu cauzată de vreo sincopă emoțională trecătoare. Eliminarea corupției nu stă în creșterea pedepselor (uitați-vă la China, vi se pare că acolo nu există corupție?!), ci în minimizarea statului, a puterii politice.

Lăsați oamenii politici să-și piardă puterea, pentru că voi nu aveți de pierdut decât lanțurile…

167 Shares
167 Shares
Share
Tweet
Share