28 October 2020
Home / Ce face statul? / Cat va fi pensia in 2040 daca se nationalizeaza pilonul II de pensii?

Cat va fi pensia in 2040 daca se nationalizeaza pilonul II de pensii?

240 Shares

Efectele nationalizarii contributiilor la pilonul II de pensii au fost analizate, alaturi de alte scenarii, intr-un studiu al Expert Forum din 2012. In graficul de mai jos se vede cum ar urma sa evolueze rata de inlocuire a salariului prin pensie daca legislatia actuala este pastrata (Scenariul 1), respectiv daca pilonul II de pensii este confiscat de catre stat.

PensiiMai pe romaneste: pensiile in plata dupa 2032 vor fi mai mici cu o treime in cazul nationalizarii fata de scenariul de baza. Daca nimic nu se schimba, atunci prin 2040 pensia totala pe care ar urma sa o primeasca un cetatean, atat din sistemul public cat si din contributiile la pilonul II, va reprezenta aproximativ 26% din salariu. Daca pilonul II se confisca, atunci pensia va mai reprezenta doar 17% din salariu.

Este putin? Cam cat de putin credeti ca este? Pai hai sa ne gandim. In prezent pensia medie reprezinta 37% din salariul mediu (care este circa 2350 lei), adica 844 lei. Ce ar insemna daca pensia ar reprezenta astazi 17% din salariu? S-ar situa la 400 lei. Imaginati-va ca pensia medie in Romania ar fi astazi de 400 lei. Cum vi se pare?

Acum, daca v-ati imaginat, vine vestea proasta. Exact asa vor sta lucrurile in 2040, pentru persoanele din generatia mea care vor fi atunci pensionari. Sigur, veti spune, “dar salariul mediu va creste pana atunci, nu-i asa?” Nu-i asa. De acum pana in 2040 mai este un sfert de secol, adica fix cat s-a scurs de la Revolutie pana in prezent. Cred ca este util sa ne uitam la ce s-a intamplat cu salariul mediu in aceasta perioada de tranzitie la capitalismul de cumetrie, ca indiciu pentru evolutia sa viitoare. In sfertul de secol parcurs salariul real a crescut cu 25% – ne spune INS. Daca tendinta se pastreaza, atunci salariul real va mai creste cu 25% pana in 2040, adica va reprezenta vreo 3000 de lei in bani de astazi. Asadar, daca se confisca pilonul II si pensi va ajunge sa reprezente doar 17% din salariul mediu, ea va consta in fix 500 de lei (in bani de astazi).

Dar credeti ca va mai creste salariul mediu cu 25%? Eu zic sa fim realisti, adica pesimisti. De la Revolutie incoace am facut reforme, am liberalizat economia, am starnit o euforie investitionala si antreprenoriala sanatoasa prin anii ’90. Economia a devenit insa din ce in ce mai birocratizata, din ce in ce mai dominata de datoriile la banci, din ce in ce mai cartelizata, din ce in ce mai politizata. Credeti ca PIB si salariul real isi vor pastra trendul de crestere de pana acum? In anii din urma Romania a fost trasa in sus de Europa Occidentala, am beneficiat de efectul pozitiv al integrarii in UE. Dar acest efect s-a disipat, iar economiile occidentale vor stagna – precum o face Japonia de doua decenii – spun multi economisti. Deci ce ne va mai trage pe noi in sus?

Zic asadar sa fim rezonabili si sa mergem pe varianta ca, prin 2040, pensia medie nu va fi 500, ci doar 400 de lei. In bani de astazi, ca sa inteleaga toata lumea. Oricum nu prea conteaza: si cu 500 de lei in loc de 400, toata diferenta este de o felie de paine cu mustar in plus zilnic.

 

 

240 Shares
240 Shares
Share
Tweet
Share