22 September 2020
Home / Articole / Cât va fi datoria publică peste 3 ani?

Cât va fi datoria publică peste 3 ani?

În februarie creditul guvernamental a crescut cu 2,7%. Mai jos aveţi şi dinamica creditului neguvernamental, pentru comparaţie.

Anul acesta guvernul României are de plătit – vreau să spun, de rostogolit – o datorie de 9 miliarde euro. La o rată a dobânzii de 5% înseamnă că guvernul va plăti anual aproape jumătate de miliard de euro doar dobânzi. Până în 2013 guvernul va mai avea de achitat, conform propriilor date (din prospectul recentei emisiuni de eurobonduri), circa 14 miliarde de euro. Cum statul nu şi-a planificat excedente bugetare, înseamnă că aceste datorii vor trebui la rândul lor rostogolite, ceea ce va sălta doar plata dobânzilor la peste 1 miliard de euro. Aici sunt drumurile dumneavoastră.

Un calcul simplu arată că aceste sume vor creşte datoria publică de la 30% în prezent la circa 45% în 2013; dacă luăm în calcul împrumutul de la FMI ajungem la 60% din PIB. Aceste cifre contrazic flagrant previziunile guvernului din programul de convergenţă, conform cărora datoria se va stabiliza la 30% din PIB. Poate cineva să mă lămurească? Cum se poate stabiliza datoria publică dacă guvernul a planificat deficit după deficit? Discrepanţa este oricum prea mare pentru a fi justificată de presupusa creştere a PIB.

0 Shares
Share
Tweet
Share