25 November 2020
Home / Articole / Cât merita Dinescu?

Cât merita Dinescu?

 

Stelian Tanase: “Dinescu merita 10.000 de euro.”

Birocrat

La asta se reduce decizia statului, a unui politician sau a unui funcționar numit politic. La părerea lui, la discreția lui, la interesul lui. Așa stau lucrurile și în cazul construcției de autostrăzi și în cazul stabilirii listei de medicamente compensate și în cazul primirii de refugiați. Nici să vrea, birocratul nu poate lua o decizie rațională deoarece este lipsit de mijlocul de a o face. El nu poate să calculeze “câți bani face Dinescu”.

Adevărul este că doar pe piața liberă putem afla “cât merită Dinescu”. Câtă vreme TVR este susținută din bani publici, care ni se i-au forțat din buzunare și sunt deșertați în bugetul televiziunii, atunci Dinescu va merita oricât zice directorul instituției. Exact așa s-a întâmplat și cu Moise Guran… care nu a meritat!

Adăugați la imposibilitatea calculului economic în domeniul public faptul că, de regulă, cei care ajung să ia decizii privind banii noștri sunt cei mai răi, drojdia – nu elita! – societății și veți avea o imagine mai bună a mizeriei și risipei patronate de stat.

Soluția? TVR trebuie să își piardă statutul de instituție publică, de stat. Ea trebuie privatizată și cea mai rapidă și necontroversabilă cale este privatizarea ei către proprii salariați, care mai departe vor decide ce vor face: se vor ocupa de ea, o vor lichida sau o vor vinde unui investitor specializat.

Privatizarea TVR nu are legătură cu finanțarea publică a unor programe TV (adică cu taxa TV), sunt două chestiuni distincte. Statul poate continua să finanțeze emisiuni de interes general, dacă consideră util, fără ca TVR să fie proprietate publică. Din acest motiv opoziția unora la privatizarea TVR arată fie că aceste persoane nu înțeleg despre ce este vorba, fie că ele sunt profund corupte și urmăresc de fapt altceva decât asigurarea unor programe TV de interes național.

Dacă mă întrebați pe mine, aș face și pasul al doilea: aș aboli taxa TV și aș înceta finanțarea programelor TV de la buget. Fiindcă pur și simplu nu văd utilitatea acestor programe în contextul media de astăzi. Și pentru că, așa cum am spus la început, câtă vreme un birocrat-Dumnezeu ia decizii cu banii altora, el va proceda într-o manieră controversabilă, ca să mă exprim elegant.

P.S. Citiți și Cine este mai important, un medic sau un procuror?

88 Shares
Share
Tweet
Share