28 October 2020
Home / Observații / Cât e de fapt creșterea economică în China?

Cât e de fapt creșterea economică în China?

China. Această mare economie, cu mare industrie, cu mare bursă. Miracolul chinezesc. Etc. etc. Statistici cu producția la hectar. Investitori care se înghesuie să cumpere acțiuni imediat ce partidul raportează depășirea planului sau o altă veste bună – asta înseamnă să fii “omul nou”, spălat pe creier, gata să se arunce cu voioșie în orice schemă piramidală i-o indică guvernul. Fiindcă da, o bursă care crește doar fiindcă mereu alți și alți cetățeni intră în sistem ca să cumpere, nu este altceva decât o schemă piramidală.

Iar pupatul pe portofel se întâmplă pe față. Clădirile și orașele fantomă nu mai impresionează pe nimeni. Dar v-ați pus vreodată întrebarea – cum se face că China raportează evoluția PIB cu o lună înaintea altor țări? De exemplu, ultima statistică a PIB, pe trimestrul 2, a fost publicată pe 14 iulie, în vreme ce INS a prezentat “estimarea semnal” abia pe 14 august. Și nu vă gândiți că România este excepția, nu, China este excepția! Cum poate să știe o țară, la doar două săptămâni după încheierea trimestrului, cât este PIB?!

Nu, China nu crește în acest an cu 7%. Nu crește nici cu 5%, așa cum spun majoritatea investitorilor din sondajul făcut de Barclays. Dacă China crește cu 3,5%, exact ca România, atunci e mare lucru. Și nu, nu am niciun model la îndemână, este doar o predicție de bun simț. Unii sunt și mai sceptici.

ChinaIar bursa? Face bine-mersi. Chiar așa, nu e nici o criză, despre ce vorbiți?!

shanghai

 

27 Shares
Share
Tweet
Share