25 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Cât de sigur și sănătos este sistemul bancar românesc?

Cât de sigur și sănătos este sistemul bancar românesc?

Dacă nu aveți rău de înălțime, atunci priviți graficul următor extras din ultima prezentare a prim-viceguvernatorului Florin Georgescu. Așa cum am spus de ani de zile, România are una din cele mai înalte rate ale creditelor neperformante din Europa, și continuă să rămână în top la 6 ani de la criză și după schimbarea metodologiei de calcul în luna mai.

Credite neperformante

 

Ce notă dați supraveghetorilor sistemului bancar românesc, dacă acesta a ajuns să acumuleze atâtea putregaiuri? Sau, ca să mergem la concret, întreabă Florin Cîțu:

“Oare astazi sistemul bancar este reglementat/supravegheat de aceeasi experti care au produs clasicele hit-uri:
Bancorex,BankCoop, Banca Internaţională a Religiilor, Banca Turco-Română, Banca Dacia-Felix, Banca Comercială Unirea, Banca Română de Scont, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Columna, to be continued?”

Yep. Și nu doar asta. Băncile sunt conduse de același gen de economiști (sau chiar de aceleași persoane) care au împins la deal bolovanul creditării în anii de boom, pânâ când acesta a venit peste ei. Iar acum se pregătesc să toarne episodul doi, reloaded cum se zice. Have faith my friends. Știu că stăm călare pe un munte de provizioane, dar provizionanele nu țin loc de inteligență sau bună credință.

10 Shares
Share
Tweet
Share