20 September 2020
Home / News / Cât de mare este boom-ul din China? Comparație cu România

Cât de mare este boom-ul din China? Comparație cu România

În caz că vă întrebați de unde are China bani să cumpere lumea, răspunsul este simplu: tot de acolo de unde au avut și japonezii bani să cumpere lumea în anii 1980 și tot de acolo de unde au avut și americanii bani să investească în restul lumii: din tiparniță. Speriați de criza din 2008 care le dădea peste cap planurile centraliste, conducătorii Chinei au decis să stimuleze economia mărind masa monetară. Cum cererea globală încetinise iar piața nu mai oferea resurse de finanțare, statul chinez a decis să inventeze resurse din pix, sponsorizând un boom industrial și imobiliar care a pus pe gânduri majoritatea economiștilor.

China M2

Ei bine, aflăm că expansiunea creditului a atins un nivel record în China, 24 trilioane dolari față de 9 trilioane în 2008. Practic, volumul creditului s-a mărit de 2,6 ori în 5 ani de zile. Ritmul expansiunii creditului este superior celui înregistrat în timpul boom-ului economic din Japonia din anii 90 sau în timpul boom-ului imobiliar din SUA din anii 2000. Deși pare foarte mult – și este foarte mult – această creștere nu este neobișnuită. În anii săi de boom (2004-2008) România a înregistrat un ritm de expansiune a creditului semnificativ mai ridicat, creditul intern multiplicându-se atunci de 7 ori, de la 30 de miliarde lei în 2003 ajungând la 215 miliarde lei în 2008.

Romania china

O comparație mai precisă se poate face dacă ne referim la creșterea masei monetare. Am la dispoziție date privind dinamica masei monetare M2, care cuprinde numerarul în circulație și depozitele bancare (la vedere și la termen). După cum se observă din figura de mai jos, creșterea ofertei de bani a fost dublă în timpul boom-ului din România, masa monetară crescând de aproape 4 ori. În comparație, masa monetară din China “abia” s-a dublat.

Creșterea economică a Chinei este finanțată din tiparniță și din credit ieftin. Companiile chineze sunt disperate să găsească oportunități de investiție pentru căruța de bani care le intră în buzunare grație înțeleptei politici de partid și de stat. Dacă alternativa este să construiască orașe fantomă în China, atunci orice investiție în restul lumii pare profitabilă. Mi-e teamă însă că finalul este previzibil și China va împărtăși soarta Japoniei.

[layout show=”1″]

2 Shares
Share
Tweet
Share