21 September 2020
Home / Articole / Cârpind socialismul: salariul minim diferențiat regional

Cârpind socialismul: salariul minim diferențiat regional

Ministerul Muncii a avansat ideea ca salariul minim să țină cont de diferențele de dezvoltare dintre regiuni. Nu știu dacă cineva de la guvern citește acest blog, dar țin să vă amintesc că am prima dată s-a discutat public despre așa ceva aici, în articolul Singura eroare mai mare decât salariul minim: salariul minim centralizat. Atunci am spus:

Ce se întâmplă dacă salariul minim – adică interdicția de a angaja forță de muncă sub un anumit salariu – este stabilit uniform la nivelul întregii economii? Efectele sale vor fi diferite în plan regional în funcție de variațiile de productivitate. Este posibil ca în regiunea cu salarii oricum mari, unde practic toată lumea are un loc de muncă, impactul acestuia asupra pieței muncii să fie minim sau aproape inexistent. În schimb, în regiunea în care productivitatea multor salariați este inferioară salariului minim, angajarea forței de muncă să aibă de suferit (vorbim de tineri și de persoanele slab calificate)… Mai simplu și pe românește, productivitatea bucureștenilor este de aproape 4 ori mai mare decât productivitatea moldovenilor din nord-estul țării. Pe cine credeți că o să doară mai tare creșterea salariului minim?!

Și am comparat situația din România cu cea din SUA, unde decalajele dintre state nu sunt atât de mari și totuși salariul minim este diferențiat.

Mă bucur așadar să văd că cineva din executiv realizează că salariul minim este o prostie economică și socială și încearcă măcar să cârpească problema – sper! – diminuând salariul minim în regiunile sărace, acolo unde acesta chiar acționează ca o barieră împotriva creării de locuri de muncă.

Carpeala

Doar că eu am mai spus ceva. Am spus că diferențierea salariului minim încape într-o logică a descentralizării. Cu alte cuvinte, să lăsăm autorităților locale ingrata sarcină de a stabili, dacă vor (hi, hi!) o asemenea prohibiție. Fiindcă ele vor fi mai ușor trase de urechi de către electorat. Fiindcă democrația funcționează mai bine la nivel local decât la nivel central. Iar dacă oamenii din partea locului vor să își bată cuie în talpă, atunci să fie liberi să și le bată… sau nu.

Deci, ministerul muncii, acum că a venit cu brilianta și originala idee de a diferenția salariul minim, să aibă generozitatea de a se retrage din joc. Ar fi o eroare ca guvernul să stabilească cât să fie salariul minim la Vaslui și cât la Timișoara.

41 Shares
Share
Tweet
Share