20 October 2020
Home / Nevoia de reforme / Care alegeri democratice, România are o democrație mai proastă decât Botswana!

Care alegeri democratice, România are o democrație mai proastă decât Botswana!

Știm cu toții cât de prost funcționează democrația în România, dar parcă uneori ne trebuie o comparație internațională ca să realizăm deplin în ce hal sunt instituțiile noastre.

Conform clasamentului Democracy Index 2013, realizat de The Economist Intelligence Unit România este lanterna roșie a Europei la calitatea proceselor democratice. Țara noastră este inclusă în grupa țărilor cu democrație defectuoasă (flawed democracy) și se află pe locul 60 în lume, la egalitate cu Peru și în urma tuturor țărilor europene. Bulgaria se află în fața noastră pe locul 53, Ungaria pe 49, Polonia pe 44. Cehia este singura țară fost-comunistă care este considerată democrație deplină (full democracy) și ocupă locul 21 în clasament.

Mai jos aveți un grafic cu punctajul primit de diverse state. Șocant (vorba vine) este nu doar că România are cea mai mică notă dintre democrațiile europene, ci și că anumite state, cum să vi le definesc… gen bananiere, stau mai bine decât noi: Botswana, Jamaica, Trinidad și Tobago, Surinam . Observați vă rog că ne depășește inclusiv Columbia, țară în care se duc încă lupte de gherilă!

Democracy Index 2013

Am considerat că este esențial să ne amintim cum stăm ca să înțelegem mai bine campania electorală. Să nu ne mai mirăm că partidele plătesc oameni ca să vină la mitinguri. Să spunem lucrurilor pe nume: noi nu suntem o societate propriu-zis democratică, noi avem o „democrație originală”, o pseudo-democrație, adică o formă fără prea mult fond. Ne facem că ținem alegeri, dar avem cea mai stupidă lege a partidelor politice. Uite, poftim, măcar atât dacă ar fi zis candidații la Cotroceni, că vor să schimbe legea ca să fie mai multă concurență în politică. Dar, cu excepția unui candidat marginal, toată lumea tace. Tace pentru că se complace, tace fiindcă toți fac parte din „sistem”.

Deci la democrație avem nota 6,5 „cu scârbă”, cum obișnuia să zică fostul meu profesor de matematică Bătinețu, cine a votat deja cu picioarele (adică a emigrat) a fost inteligent.

6 Shares
Share
Tweet
Share