22 September 2020
Home / Observații / Capcana modelatorului: anticipările inflaționiste arată că prețul petrolului scade la zero!

Capcana modelatorului: anticipările inflaționiste arată că prețul petrolului scade la zero!

Economiștii ar trebui să fie oameni serioși. Și, pe vremuri, când disciplina fusese încă acaparată de modelările matematice, găseai destule cărți de economie serioase. Astăzi însă avem trăim momente tragi-comice la tot pasul. Ultima pricină: doi economiști de la Federal Reserve Bank of St. Louis studiază ce ar trebui să se întâmple cu prețul petrolului dacă actualele anticipări privind inflația se confirmă în practică, în următorii 10 ani. Și le dă că petrolul ar trebui să se ieftinească la zero.

Pretul petrolului in viitor

Ceea ce, bineînțeles, nu doar că intră în contradicție cu prețul futures al petrolului, dar și cu bunul simț. Și uite așa ne zbatem în dileme, suntem cotropiți de angoase: oare ponderea petrolului în coșul de consum nu va rămâne constantă? Oare publicul anticipează ieftinirea masivă a altor produse și servicii? O fi zis copilul ceva… altfel nu se explică de ce modelul duce la asemenea rezultate.

***

Înainte ca prețul să se stabilizeze în ultimele săptămâni, v-am zis că eu nu cred în ieftinirea în continuare a petrolului.

27 Shares
Share
Tweet
Share