27 October 2020
Home / Articole / Când va da raportul comisia de tăiat hârtii?

Când va da raportul comisia de tăiat hârtii?

“Comisia de tăiat hârtii” este o idee bună, doar că nu este o comisie. Mai exact, ideea de a debirocratiza administrația publică merită aplauze, doar că deocamdată avem un simplu website de colectat frustrările cetățenilor. De la idee la faptă este cale lungă și tare aș vrea ca așa-zisa comisie să dea și raportul în fața cetățenilor. Adică să știm, peste 6 luni de zile, de exemplu, ce hârtii a tăiat. Altminteri va rămâne un simplu trombon, învățat de la francezi (“la gât cravatei cum se face nodul…”).

Comisia de taiat hartii

Inițiativa privată și manifestarea intereselor legitime ale cetățenilor sunt grav afectate de supra-reglementare și de piedici birocratice, asta e clar. Trei cazuri de care am auzit foarte recent îmi vin instantaneu în minte:

1. un vecin a plătit circa 2000 de euro pentru a trage curent trifazic. Problema racordării la rețeaua electrică este de-a dreptul penibilă în România, de asta și figurăm pe locul 133 în lume, mai jos decât Rwanda sau Vanuatu, în medie fiind necesar să aștepți jumătate de an și să plătești de 6 ori venitul/locuitor pentru a căpăta curent electric. Și este o problemă de interes general, ultra-cunoscută, pentru care nu merită să înființezi o comisie de tăiat hârtii ci pur și simplu să rezolvi situația.

2. câțiva prieteni berari s-au plâns că pentru a căpăta toate autorizațiile necesare funcționării unei mici făbricuțe este nevoie să aștepți 1 an și să plătești sume colosale drept garanție la ANAF și pentru obținerea certificărilor necesare de la “băieții deștepți” care pun ștampile pe timbru. Să aștepți 1 an ca să deschizi o afacere, care oferă locuri de muncă și aduce taxe la buget (evaziunea este zero în industria berii)? Și ne mirăm apetitul pentru antreprenoriat e redus în România… Iată, nici pentru asta nu e nevoie să înființezi o comisie de numărat hârtii, ci să tai în carne vie prin agențiile de stat.

3. un profesor pensionar care are de recuperat de la statul român niște bani câștigați în instanță – nu este singurul, vorbim de o situație de masă – este plimbat de la Anna la Caiafa, între instituția la care a muncit, primărie, casa de pensii, poștă, tiparul interacțiunii cu birocrații locali fiind diferit de la regiune la regiune în funcție de deciziile autorităților. Nici pentru asta nu trebuie inventată o nouă comisie. Nu. Soluția ar fi foarte simplă, dacă statul chiar ar vrea să respecte deciziile judecătorești și să dea înapoi banii oamenilor, bani de care a profitat ani de zile și pentru care oricum nu plătește dobândă: să-i scutească de orice drum, fiindcă nu cetățenii sunt vinovați că a încălcat el legea, să calculeze singur cât are de plătit de la caz la caz, fiindcă dispune de toate sumele necesare și să le vireze suma respectivă direct în cont. Dar nu, așa ceva nu se întâmplă, probabil cineva pe la buget se roagă să mai moară pe drumuri niște oameni, ca să mai scadă obligațiile statului…

De astfel de situații îmi este dat să aud foarte frecvent. Și sunt convins că le știa și guvernul, dinainte de a înființa un nou website. Și, dacă nu le știe, îi mai dau un pont: să se uite în fața căror birouri se formează cozi, să citească rapoartele internaționale precum “Doing business” și ar fi suficient. În fond, nu de date concrete duce lipsă guvernul, ci de voința politică de a ușura viața cetățenilor.

Să fim însă optimiști. Cine știe, poate “comisia” asta chiar ne va spune ce anume a debirocratizat în câteva luni de zile.

39 Shares
Share
Tweet
Share