19 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Când spune banalităţi, Daniel Dăianu are dreptate

Când spune banalităţi, Daniel Dăianu are dreptate

Chiar aşa. De pildă, într-un interviu publicat de “Banii noştri”, prezice că economia mondială va evolua în formă de W. Adică vom ieşi (aparent) din recesiune graţie politicii inflaţioniste de “relansare economică” doar pentru a ne prăbuşi din nou ulterior. Interpretată prin prisma aprecierilor metaforice la modă, conform cărora economia se mişcă în V, în U, în L (sau după un blogger glumeţ, în formă de I), această afirmaţie pare o inovaţie în domeniu.

De fapt, a spune că vom urma traiectoria descrisă de litera W este o predicţie banală, şi Daniel Dăianu ştie perfect acest lucru, pentru că se numără printre economiştii care acceptă ipoteza că economia evoluează ciclic: adică, din V în V. Aşa a fost mereu, iar recesiunea actuală nu este decât un simplu episode din ceea ce, susţin “cicliştii”, este o succesiune infinită de faze de avânt şi declin.

Meritul lui Dăianu nu este, aşadar, acela de a inventa o nouă formă de recesiune, ci de a recunoaşte că nu vom scăpa de astfel de recesiuni câtă vreme va exista sistemul economic actual. Este o observaţie de bun simţ. Acum, crizele sunt evitabile dacă eliminăm factorii instituţionali care stimulează aglomerarea de erori antreprenoriale. Ceea ce înseamnă desfiinţarea monopolului statului asupra emisiunii monetare şi a “plasei de siguranţă” care distorsionează stimulentele companiilor financiare. Cu aşa ceva, însă, Dăianu nu ar fi de accord niciodată.

0 Shares
Share
Tweet
Share