28 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Cămătarii subprime – vor stimula oare ei economia?!

Cămătarii subprime – vor stimula oare ei economia?!

Cămătăria este o afacere ca oricare alta. Câtă vreme nu se bazează pe exercitarea violenței, creditul între persoane private reprezintă o activitate respectabilă. E suficient de fapt să priviți declarațiile de avere ale diverșilor oameni politici, veți vedea cum își justifică achizițiile imobiliare prin contractarea de împrumuturi private (de la mamă la fiu, de la mătușă la nepot, de la coleg la prieten). Asta este, uneori creditul privat este mai rentabil decât creditul bancar – mai ales în acele cazuri unde credibilitatea poate fi evaluată corect doar de anumite persoane iar dorința de intimitate (inclusiv pentru a ascunde ilegalități) este foarte mare.

Vestea săptămânii vine din SUA, unde se pare că există 100000 de cămătari privați care au trecut la următorul nivel al jocului: se oferă să-i împrumute pe cei care nu au de niciunele, adică oferă credite subprime. Și atenție, nu din banii lor, ținuți la saltea – precum fac unii primitivi prin România – ci luând bani de la bancă, făcând “descoperit de cont” sau împrumutând bani din fondurile lor de pensie. Așa da! Aceasta înseamnă să fi cu adevărat băiat deștept, asta e diferența dintre cineva care știe să cămătărească și cineva care creditează ca prostu’. La urma-urmei, câți bani poți să dai cu împrumut dacă te bazezi doar pe propriul tău capital? Puțini. Dar dacă te bazezi pe împrumuturi? Mai mulți.

It has come to this. Unable to save enough for retirement with traditional investments, baby boomers in search of yield are becoming their own private Countrywide Financials. They’re loaning cash from their deposit accounts and retirement plans and hoping for a big pay day: specifically large returns that will boost their income and maybe even allow them to pass an inheritance on to their children. There is no official data, though it’s estimated that at least 100,000 such lenders exist — and the trend is on the rise, says Larry Muck, chairman of the American Association of Private Lenders, which represents a range of lenders including private-equity firms and individuals who are lending their own cash. “We know the number of people who are doing this is increasing dramatically — over the last year it’s grown exponentially,” he says.

Și uite așa cămătarii au luat locul băncilor comerciale în creditarea ipotecară subprime. Este un fel de Caritas al creditării. Și e de înțeles într-un fel. Cu politica monetară actuală oamenii nu obțin nici un randament dacă economisesc/pun banii în investiții cu grad mic de risc. La o rată oficială a dobânzii zero, trebuie să găsești o întrebuințare economiilor personale, o altă întrebuințare decât cea normală – investiția chibzuită și în condiții legale clar specificate. Iar clienți sunt cu nemiluita. În SUA 44% dintre gospodării nu dețin economii personale care să le acopere cheltuielile de bază pentru mai mult de 3 luni. Dar se poate și mai rău. În Japonia 31% dintre familii nu au nici un ban pus deoparte (zero active financiare)! Normal, la ce să te aștepți într-o țară în care statul ține rata dobânzii la 0% de 15 ani?! Te aștepți să economisească cineva, te aștepți ca lumea să acumuleze capital? Bineînțeles că nu, te aștepți în schimb ca lumea să pape tot.

Eu cred că extinderea împrumuturilor inter-personale în SUA este precis un lucru bun. O să urce economia până la cer. Și omul simplu va avea de câștigat, pe bune. Ce mi se pare foarte tare este că s-au apucat să intre în hora asta oameni care nu au nici o pregătire financiară, exact cum s-a întâmplat în Islanda, vă mai amintiți? Ooo, Islanda, țara în care pescarii au devenit peste noapte bancheri!

De asta mă bucur că Sile Cămătaru a fost eliberat, doar cineva trebuie să stimuleze și economia României. Iar dacă politica monetară a BNR este cam lentă în a transmite băncilor mesajul că trebuie să inunde piața cu bani, atunci poate că anumite persoane sunt sunt mai convingătoare.

nutu_si_sile_camataru_95719200

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share