3 December 2020
Home / Finanțe-Bănci / Bursele au pierdut tot ce au câștigat în 2014

Bursele au pierdut tot ce au câștigat în 2014

Bursele au înregistrat ieri corecții importante: Grecia -6,5%, Italia -4,4%, Spania -3,6%, Portugalia -3,2%. European Stoxx 600 Index (care reprezintă un eșantion de companii din 18 state europene) a pierdut peste 11% față de nivelul maxim atins luna trecută. Ziua de ieri a continuat de fapt o proces de corecție, cel mai important din 2012 încoace, așa cum se poate vedea pe grafic.

Bursa 2014

Această prăvălire ar putea fi ușor asociată cu starea economiei europene, care zbate să iasă din a treia recesiune post-criză. Problema este însă că bursa americană se simte la fel de prost, deși economia SUA nu este în recesiune:S&P 500

Indicele S&P 500 înregistrează cea mai importantă scădere din 2011, ștergând pentru moment toate câștigurile înregistrate în acest an.

De ce scad bursele deși evoluțiile economice sunt divergente? Deoarece, așa cum v-am spus,  bursele sunt decuplate de economia reală. Ele au urcat datorită faptului că  fluviul de bani scurși prin robinetul politicii monetare au fost canalizați către investiții financiare, sporind artificial cererea. Iar acum, când “piața” se gândește că robinetul se poate închide, lumea încearcă să-și marcheze profiturile. Cât mai e timp, deoarece cotațiile sunt oricum prea ridicate în comparație că sănătatea mediului de afaceri.

0 Shares
Share
Tweet
Share