22 September 2020
Home / Observații / Bursa acțiunilor vs. prețul petrolului: ghici cine e pe arătură?

Bursa acțiunilor vs. prețul petrolului: ghici cine e pe arătură?

Primul grafic pe care îl văd pe Twitter în această dimineața. Acțiunile au luat-o turbo, petrolul bate pasul pe loc de 4 ani, ba chiar este pe un ușor trend descendent.

S&P vs brent nou

Care din cele două indică mai bine starea economiei? Pentru cei care cred că poporul mănâncă hârtii sau cifre, fără îndoială linia roșie; pentru restul, care înțeleg că bunurile economice se obțin grație unui proces de producție, în care se consumă energie, linia albastră spune totul. Doar că aceștia din urmă sunt considerați “Gică contra”, incapabili să vadă progresul spre care ne propulsează manipularea banilor și a creditului și hazardul moral care infectează bursa.

Dacă doriți să revedeți… cum arăta situația în boom-ul speculativ precedent, am găsit repede următorul grafic.

S&P vs brent

La începutul anilor 2000, când dobânzile erau tot aproape de zero și artiștii economiei se încingeau, atât cotațiile bursiere cât și prețul petrolului accelerau în trombă. După care buf! Dar astăzi bursa este solitară. Banii se învârt într-un cerc restrâns ceea ce are și o parte bună și una rea. Partea bună este că “economia reală” este relativ mai puțin distorsionată de politica banilor ieftini; partea rea este că economiile oamenilor sunt jucate, pardon risipite la bursă.

 

1 Shares
Share
Tweet
Share