21 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Bucureșteni, vi se pregătește o liberalizare prin dereglementare forțată!

Bucureșteni, vi se pregătește o liberalizare prin dereglementare forțată!

Un exemplu de cum nu trebuie făcută dereglementarea și privatizarea este propunerea aflată în prezent în studiu la Primăria București, conform căreia toți locatarii de bloc vor fi obligați să se conecteze la sistemul centralizat de încălzire. Mai precis, cei care și-au cumpărat centrale de apartament vor fi obligați să renunțe la ele și, în schimbul unei taxe de câteva mii de euro, vor fi osândiți să se racordeze la RADET.

De ce? Findcă RADET va fi privatizat în 2011! Cum, tot nu ați înțeles? Vă explică consilierii primăriei, este simplu: “Motivul: privatizarea este singurul mod de a obţine o distribuţie eficientă a energiei termice în Bucureşti”.

?! Unde este acordul dintre subiect și predicat? E adevărat că proprietatea privată determină utilizarea mai judicioasă a resurselor decât proprietatea publică, dar ce legătură are acest principiu cu propunerea avizata de Sorin Oprescu? Fix niciuna. Dacă proprietatea privată e un lucru bun, atunci RADET ar trebui privatizat, punct. Dacă proprietatea privată e un lucru bun, atunci oamenii ar trebui să fie liberi să decidă asupra destinației banilor pe care îi câștigă: dacă vor să își cumpere centrale de apartament, să fie liberi să o facă. Dacă proprietatea privată e un lucru bun, atunci rolul politicului în producția și distribuția de energie termică ar trebui să scadă, nu să crească.

Dar nu, proprietatea privată este bună doar dacă populația cumpără de la cine hotărăște autoritatea politică. Primăria vrea să asigure viitorului furnizor privat un statut de monopolist, în speranța că va obține mai mulți bani la privatizare. Deci scopul nu este “privatizarea”, ci încasarea unei sume mai mari de bani la bugetul municipalității. Dacă mai aveam nevoie, uite că s-a inventat privatizarea prin centralizare, liberalizarea prin dereglementare forțată. Exact ce trebuie pentru ca peste x ani să auzim cum este insultată liberalizarea, v-ați prins!

0 Shares
Share
Tweet
Share