27 October 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Bravo Bugețel, îi scutești de impozit pe datornici!

Bravo Bugețel, îi scutești de impozit pe datornici!

Mai țineți minte epoca de aur a capitalismului autohton, cea din anii 1990-91 (imediat după epoca de aur a comunismului)? Vă amintiți euforia cu care se înființau SRL-uri, se deschideau non-stopuri și consignații, se făcea comerț cu blugi și papuci, se creionau planuri de afaceri pentru o sumedenie de investiții? A durat puțin. Duse sunt acele vremuri nesofisticate, în care nu exista ANAF, Garda Financiară sau inspectorate de toate felurile și în care nimeni nu lua credit de la bancă pentru a-și pune pe roate afacerea sau pentru a-și construi locuința. Acum avem și noi instrumente moderne cu care să urcăm pe culmile progresului și civilizației: avem impozite cu carul – căci altfel, vorba politrucului machiat în tehnocrat, de unde să facem autostrăzi, școli, spitale ș.a. – și, pentru a putea totuși să mai învârtim ceva, avem bănci care ne dau credite. Simt că ne modernizăm, ce să mai. Partea proastă este că ne modernizăm dar continuăm să rămânem săraci, avem o creștere economică medie post-revoluționară de 1%, aproape un sfert din salariați câștigă salariul minim pe economie, iar majoritatea mai puțin decât salariul mediu.

Guvernanții se fac că lucrează în continuare pentru binele societății și produc măsuri peste măsuri. Ultima măsură din categoria “Fă-te că lucrezi!” este reducerea ratelor la credite pentru cei cu salarii sub medie. La această oră nu îmi este foarte clar care va fi exact impactul, probabil că el este unul minor, așa cum calculează Capital, altminteri nu ar fi stârnit aprobarea FMI. Dar mai interesantă decât semnificația exactă a proiectului este intenția, principiul care stă la baza acestei măsuri.

Ce se urmărește exact? Stimularea economiei? Deci se recunoaște faptul că economia merge prost, că oamenii trăiesc sub constrângeri bugetare mari. Dacă așa stau lucrurile, atunci de ce nu se adoptă o măsură mai transparentă și mai simplă – reducerea fiscalității? De ce se adoptă o măsură atât de țintită și tocmai de aceea discriminatorie? Răspunsul este probabil acela că statul vrea mai degrabă să facă un bine băncilor. Unii vor spune că guvernul vrea să îi sprijine de fapt pe nevoiași, dar atunci revin cu întrebarea: de ce nu s-a adoptat o măsură transparentă de reducere a poverii fiscale pentru săraci? Nu văd alt motiv în afară de acela că, în realitate, statul are o afacere cu băncile.

Problema este că acționând în acest fel, nu se poate spune că statul îi ajută pe săraci, ci că el creează hazard moral. Practic le întinde o momeală persoanelor cu datorii la bănci și venituri reduse. În acest context este util să ne amintim că Banca Mondială a arătat că programele de genul debt relief sunt nocive pe termen lung. La începutul lunii decembrie 2013 v-am prezentat această analiză și spuneam:

Este vorba de un studiu care a fost făcut în India pentru a măsura consecințele ștergerii de către guvern a datoriilor fermierilor în anul 2008. Magnitudinea acestui program a fost de 1,7% din PIB și a venit în ajutorarea a circa 40 de milioane de familii de țărani. Consecința? Hazard moral. Cine este asistat devine dependent de stat și acționează mizând pe faptul că statul o să îl scutească și în viitor de datorii. Ștergerea datoriilor nu face decât să îi stimuleze pe beneficiarii măsurii să se împrumute în mod nechibzuit în viitor, determinând creșterea împrumuturilor neperformante.

Bailout si hazard moral

Încă ceva: dacă este adevărat că stimulăm economia amânând ratele la bancă pentru 2 ani, atunci de ce nu dă guvernul o ordonanță prin care să amâne ratele la bancă pentru 30 de ani, scutindu-ne apoi de impozite încă pe atât? Dacă tot este să stimulăm economia, atunci să nu șovăim, să facem tovărășește un “mare salt înainte”.

Mema

Evident, nu cred în povestea stimulării. În general creșterea economică pe datorie este problematică, asta ar fi trebuit să înțelegem până acum. Și pun pariu că nu a făcut nimeni nici un calcul referitor la cum va afecta bugetul statului peste 2 ani reducerea de impozite. Există un motiv întemeiat pentru asta: cine știe cine o mai fi la guvernare peste 2-3 ani? Lasă, să mai ia și alții măsuri.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share