27 October 2020
Home / Observații / Boom-ul producției științifice din pușcării vs. expansiunea creditului

Boom-ul producției științifice din pușcării vs. expansiunea creditului

Nu înțeleg de ce se supără lumea pe boom-ul producției de lucrări științifice din pușcării. Știu, ar trebui puse ghilimele la “științifice”, știu, totul este doar o metodă pentru ca pușcăriașii să-și atingă scopul: eliberarea timpurie. (graficul via Ciprian Ciucu)

Boom lucrari stiintifice

Dar la fel stau lucrurile și cu expansiunea creditului. Atunci când sistemul bancar multiplică cantitatea de lei aflați în circulație și volumul creditului crește nu se supără însă nimeni. Unii cred că multiplicarea creditului este utilă, fiindcă stimulează investițiile. Dar este vorba de un credit fals, care depășește volumul economisirilor publicului și care, prin urmare, nu are fundament în preferințele sociale. Este un credit artificial, care nu face decât să hrănească investiții artificiale.

Dar lumea e veselă. Știți de ce? Pentru că spre deosebire de cazul pușcăriașilor, pe care îi urâm fiindcă știm că “ne-au furat”, expansiunea monetară pare inocentă. Fugi dom’le d-aicea, ar zice cineva, dacă BNR tipărește bani înseamnă că mă fură?

Well…

20 Shares
Share
Tweet
Share